Желаещите да дарят кръв се приемат по списък, за да няма струпване на хора

Желаещите да дарят кръвна плазма, вече могат да го направят и във Варна. В морския град вече пристигнаха т.нар. сетове, чрез които ще се извлича плазмата от преболедувалите ковид пациенти. В кръвния център има изготвен график на желаещите, а днес вече дариха и първите доброволци.

Недостиг на животоспасяваща кръвна плазма и опашки от желаещи да дарят

Първите желаещи, които искат да дарят плазма пристигнаха в кръвния център още от сутринта по предварително изготвен график.

„За да няма струпване на кандидатите за даряване и първия ден, когато идват за преглед и след това, когато идват да даряват плазма”, заяви д-р Жанина Йорданова, директор на РЦТХ – Варна.

Кандидатите е необходимо да отговарят и на строго определени изисквания.

„Изискването е да имат положителен установен PCR тест за COVID- 19, да са преминали 40 дни от този тест. Идват при нас прави се един предварителен преглед - взема им се кръв за наличие на антитела и ако имат такива се канят за даряване на плазма”, посочи д-р Йорданова.

Какъв е ефектът от лечението на коронавирус с кръвна плазма?

В центъра има четирима обучени медици, които могат да работят с апаратурата, а благодарение на т.нар. сетове ще може да се помогне на стотици нуждаещи се.  Антон Янев е един от първите доброволци.

 

 

„Случайно чух, че във Варна за доктор, който се е разболял търсят от кръвна група А, а аз съм А. Всеки един би направил добро да спаси ближния си”, заяви Антон Янев.

Кръвният център в града може да обслужва до 12 дарители дневно, като по този начин се осигурява плазма за повече от 30 души.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.