Кръвна плазма може да се дари на две места у нас, но и двете са в София

Недостиг на животоспасяваща кръвна плазма и опашки от желаещи да дарят. Такава е ситуацията през последните дни на фона на призивите хора, преболедували коронавируса и създали антитела, доброволно да даряват плазма. 

Как може да дарите кръвна плазма

Стигна се дори до случаи, при които хора да бъдат връщани, защото не са били записали предварително. Това допълнително усложнява ситуацията, тъй като даряването отнема два часа. Кръвна плазма може да се дари на две места у нас, но и двете са в София – във ВМА и в Националния кръвен център.

„Пропуск в създадената организация не мисля, че има. Вчера дойдоха 50 човека, върнати са тези, които не отговарят на изискванията за дарители на кръвна плазма. Това са около 15-16 човека. Общо до 19 часа са дарили 21 души, няма върнат човек”, обясни директорът на Кръвния център д-р Николай Николов.

Какъв е ефектът от лечението на коронавирус с кръвна плазма?

Има места, където могат да се разкрият още центрове за даряване на плазма, но липсва персонал, който да е обучен да борави с апаратурата. Най-голяма нужда от кръвна плазма имат много лечебни заведения от почти цялата страна, но преди седмица огромна заявка е имало от Шуменската болница.

 

 

„Александорвска” болница е една от тези с най-голям брой пациенти с коронавирус. Там обаче кръвна плазма не може да се дари.

Излекувани от COVID-19 даряват плазма във ВМА (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Нашият въпрос е защо в страната има само два апарата за даряване на кръвна плазма. В Германия например в един регион с 3 млн. жители има 100 апарата. Тези апарати не са скъпи, но е взето решение те да са на стойност от 50 хил. лв. Стар, но работещ струва 10-15 хиляди лв.”, заяви д-р Павлина Михайлова от Сдружение за лечение на коронавирус с кръвна плазма.

Заедно с Българския лекарски съюз Сдружението поде инициатива за популяризирането на подобен вид лечение.

Според нея персонал може да се обучи лесно, за това от Сдружението апелират в отворено писмо до премиера и министъра на здравеопазването във всеки областен център да бъде разкрит пункт за даряване на плазма.

За  да стане по-лесно даряването, до дни плазма ще може да се даврява и във Варна. На разположение са 2 апарата, но все чакат консумативи.

„Може би до сряда трябва да заработи кръвния център. Съвсем логично е всяка една болница, където има възможност да се взема кръв и да се отделя, като плазма да стане това“, каза областният управител Стоян Пасев.

 

 

В центъра има четирима обучени медици, които могат да работят с апаратите.

„Дневно ще могат да дарят от 8 до 10 човека, максимум 12, като от един дарител могат да се извличат по 3 единици. Това означава, че един дарил плазма може да помогне на 3-ма пациента“, обясни д-р Жанина Йорданова - директор на центъра за трансфузионна хематология във Варна.

Александър Георгиев  е преминал през коварния вирус и споделя, че има желание да дари кръвна плазма, за да помогне на други пациенти.

„Всеки един, който е прекарал COVID-19 трябва да дари. Има много болни хора, които имат нужда от тази плазма“, казва той.

Репортери: Кристиян Гаров, Ева Костова, Емил Дамянов

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.