Разказва млад лекар, преборил се с болестта

Университетската болница "Света Анна" в София изписа първия си пациент с коронавурус, лекуван с кръвна плазма от преболедувал. Оздравелият е 30-годишен лекар, който е бил на косъм от реанимация.

Лекар от ВМА, преборил COVID-19, дари кръвна плазма (СНИМКИ)

След 15 дни в Инфекциозното отделение на болница "Св. Анна" д-р Момчил Манчев вече е в статистиката на излекуваните от коронавирус.  Не крие е, че е имало моменти на страх. Уплахата дошла, след като с всеки следващ ден състоянието му започнало да се влошавала.

„Температурата не можех да сваля по никакъв начин, започнах да имам задух”, споделя той. Така младият мъж стига до болница, където се оказва, че ситуацията е сериозна.  Лекарите правят всичко възможно, за да предотвратят влизането в реанимация. След като нищо друго не дало желания резултат, решили да опитат с преливане на кръвна плазма от преболедувал. Комбинирали го и с „Ремдисивир”.

В търсене на лечение срещу коронавуруса редица държави възложиха надежди на този метод. Първи у нас лечение с плазма приложиха във ВМА. Болницата има собствен кръвен център и в момента разполага с достатъчни количества замразена плазма, които се съхраняват във фризер.  Те се използват не само за пациентите на ВМА. При нужда се транспортират и до други лечебни заведения.

Излекувани от COVID-19 даряват плазма във ВМА (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Към момента сме изпълнили 27 процедури за изолиране на рековалесцентна плазма. За сравнение в Австрия имат 16, а в Германия 34”, обясни проф. Румен Попов - началник на Центъра по трансфузионна хематология във ВМА.

Кандидат-донори не липсват, а изискванията към тях са строги. Към тази стъпка може да се премине най-малко 14 дни след даването на отрицателен резултат. Вече преборил болестта, сега д-р Манчев  иска да помогне на хората, които минават по неговия път. Затова и е готов да дари плазма, щом напълно се възстанови. Освен на донора на плазма, младият лекар е признателен и на колегите си, благодарение, на които днес отново е здрав.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.