Д-р Дончо Дончев е УНГ специалист

Един от лекарите на първа линия в борбата с коронавируса и прекарал болестта, дари кръвна плазма, за да помогне на други заразени.  В пост в социалната мрежа Facebook от Военномедицинска академия разказват историята на д-р Дончо Дончев. 

Той е УНГ специалист, един от най-обичаните лекари от децата. На стотици от тях е помогнал отново да чуват. Има опит от няколко военни мисии зад граница. Преди два месеца, по желание, влиза в нова битка, но този път срещу невидим враг. Става доброволец при специалистите по инфекциозни болести, които са на първа линия срещу COVID-19. Защо ли? Защото вижда „как колегите му вече работят след предела на силите си...” След месец и половина денонощен труд – от лекар в клиниката става пациент. Оказва се, че невидимият враг е стигнал и до него. Така д-р Дончев започва нова битка – тази за собствения си живот. А благодарение на усилията на колегите си Катедрата по ифекциозни болести на ВМА успява да я спечели. На 19-ия ден вече е изчистен от вируса.

Излекувани от COVID-19 даряват плазма във ВМА (ВИДЕО+СНИМКИ)

И веднага поема нова мисия – дарява плазма, за да помогне на други заразени с COVID-19 да живеят! Дните под карантина са дни на размисъл...

Зам.-началникът на ВМА: Възрастните хора и тези със заболявания не образуват антитела

„Като изключим болестта, най-трудно ми беше през първите 2-3 дни, докато вляза в ритъма на колегите", казва д-р Дончо Дончев.

„Знаех, че колегите инфекционисти са сред най-ерудираните ми колеги, но сега се убедих, че са най-необикновените лекари във ВМА! Там видях и много млади хора – стажанти, студенти, които съвсем безрезервно и безкористно се бяха включили в тази мисия – работа с неизвестното, и то в една много заразна обстановка", споделя лекарят. 

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК