Проф. Радослав Гайдарски не е имал никакви симптоми, когато си е направил тест

„COVID-19 е коварно заболяване, което в самото начало заразеният може и да не разбере, че го има. Аз съм от тази група. Нямах никакви оплаквания, нито смущения във вкусовите качества. Понеже бях контактен с няколко заразени, реших да си направя тест. Той се оказа положителен. Когато колегите ми настояха да остана в болницата, реших, че искат да ме сплашат малко и преувеличават картината". Това каза в ефира на „Здравей, България” бившият здравен министър проф. Радослав Гайдарски. Той е бил заразен с коронавирус и хоспитализиран, но вече е у дома с два отрицателни теста.

4828 новозаразени с COVID-19, починали са 131 души

В началото на боледуването професорът развил пневмония, без да усети. Екипът му я вижда на рентгенова снимка.

„Насищането на кислород в белия ми дроб беше 74%, а трябва да е около 96%. При мен беше много ниско, но аз не го усещах. Имаше нещо като слабост на организма, но нямаше температура, нямаше кашлица, нямаше нищо”, добави проф. Гайдарски.

Доц. Калпачки: COVID-19 e заболяване, към което трябва да се подхожда с цялата сериозност

Според него ситуацията в COVID-отделенията не може да бъде описана. Само човек, който го е преживял, разбира ужаса да си настанен или да работиш в такова отделение. Проф. Гайдарски е на мнение, че трябва да се прибегне към пандемичния план. Системата е предложена преди години и е одобрена от американските служби.

Целия разговор гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.