Заведението има лиценз само за предоставяне на социална услуга за деца

Частната детска градина „Алф”, в която майка от София изрази съмнение, че детето й е насилвано, е работила без никакви разрешителни. Това обясниха от Държавната агенция за закрила на детето. Помещението, в което деца са гледани срещу 600 лв. на месец, се намира в търговски център в столичния квартал „Дружба”. Така наречена градина е работила нелегално от минимум година. 

Съмнения за насилие в нелегална детска градина

„След постъпване на сигнала, веднага сезирахме СДВР, Главна инспекция по труда, Агенцията по приходите и всички институции, които имат ангажимент към подобни търговски обекти. В момента тече разследване. Този търговски обект никога не е имал регистрация. Агенцията за закрила на детето е издавала единствено лиценз за предоставяне на социална услуга за деца”, обясни Ваня Кирилова от Агенцията за закрила на детето.

Тя каза още, че забавачници, занимални, дневни центрове в различни търговски обекти не са регистрирани в Агенцията за закрила на детето и не са лицензирани нито от тях, нито от МОН. Тези услуги имат различна дейност от детските градини и яслите. Те са търговски обекти и имат регистрация само в Агенцията по вписванията и уведомителен режим към РЗИ.

 

 

„Всъщност никой не контролира тези обекти. Родителите трябва да бъдат много внимателни, когато дават децата почасово за обгрижване в подобни търговски обекти, тъй като не е ясно каква квалификация и професионален опит имат служителите там. Изискванията в частните детски градини и ясли са регламентирани в Закона за предучилищното и училищно образование. Социалните услуги са регламентирани от Закона за социалните услуги”, обясни Кирилова.

Директорката на т.нар. детска градина отказва коментар.   

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.