Новината за смъртта на легендата потопи хиляди в скръб

Светът отдава почит на Диего Марадона. В родната му Аржентина започна тридневeн траур.  Един милион души се очаква да отидат на поклонението, което вече започна в президентския дворец в Буенос Айрес.

Улиците на аржентинските градове се изпълниха с хора, облечени с екипа на националния отбор. За жителите на южноамериканската страна Диего Марадона беше повече от футболист. Той беше национален символ и повод за гордост.

"Трябва да извадят от употреба номер 10 от националния отбор. Не може да има друг номер 10. Меси не трябва да го носи. Десетката е Марадона. Завинаги ще е той, защото няма друг като него", каза Хосе Мадрид, фен на Марадона.

Почина футболната легенда Диего Марадона (ВИДЕО+СНИМКИ)

 

 

Диего Марадона живя както той искаше, напук на правилата. Много аржентинци предпочитат да празнуват живота му, отколкото да тъжат за смъртта му.

"Не може да се обясни. Също както не може да се опише какво усещане предизвикваше Марадона, когато играеше. Диего беше бунт. Трябва човек да го усети", каза Мауро Хименес, друг фен на футболната легенда.

Много от феновете по улиците и площадите бяха прекалено млади, за да са гледали Диего Марадона по терените. Но това беше част от магията на митичния футболист. Наследството му далеч надхвърля броя на мачовете или вкараните голове.

"Пълна отдаденост. Самият аз съм привърженик на Расинг, но това надхвърля отделните клубове. Това е Аржентина. Целият народ. За мен това усещане е всичко. Смятам, че деня е много тъжен и исках да съм сред хора, с които мога да споделя мъката”, коментира футболният фен Гонсало Вера.

Синът на Марадона е в реанимация заради COVID-19

С полицейски ескорт тялото на Марадона беше откарано в президентския дворец в Буенос Айрес. За кратко време се образува огромна опашка пред сградата. Властите очакват повече от един милион души да минат пред ковчега в следващите три дни. На моменти дори имаше сблъсъци поради големия наплив от хора, искащи да влязат в залата.

 

Целият футболен свят отбелязва смъртта на един от най-големите си герои. Мачовете в Шампионската лига снощи започнаха с минута мълчание. Така ще започва всяка футболна среща в Европа тази седмица.

"Тъжно е. Не само за футбола, но и за целия свят. Спомням си Марадона от Световното през 1886 г. Той беше единствен по рода си”, каза треньорът на „Реал Мадрид” Зинедин Зидан.

Папа Франциск заяви, че се моли за душата на своя известен сънародник. В Неапол, където преминаха най-добрите години от кариерата на Марадона, цяла нощ светлините на стадиона светеха в негова памет. Има идея съоръжението да бъде прекръстено на името на Диего Марадона.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

Източник: БГНЕС