Пациентите, преболедували COVID-19 са с предимство пред останалите в дните на кръводаряване

От днес в Бургас започна кампания  по кръводаряване за създаване на лечебна плазма. По този начин жителите на най- голямата по територия област в страната няма да пътуват до други градове, за да даряват. Събраната кръв ще се преработва в Стара Загора. Въпреки големия шум преди началото на кампанията се оказа,че дарители почти няма.

Отварят още един център за даряване на кръвна плазма у нас

В Бургас кампанията за даряване на кръв от преболедували COVID-19, за кръвна плазма започна тази сутрин. Изненадващо донорите в първия ден се оказаха - трима.

„Шумът беше много голям, натискът беше много голям,защо не може, няма никакъв вариант да се дарява в Бургас. Защо хората трябва да се разхождат да губят време и средства, да пътуват до София или пък до Варна. Страшно голям е шумът,а реално не идват хора“, казва д-р Людмила Желязкова- нач Отд.по трансфузионна хематология УМБАЛ-Бургас.

Кристиян дарява кръв за близък, подкрепя кампанията.

„Ако имам такава възможност бих го направил, защото ще помогна на някой реално, мога да спася дори човешки живот“, казва той.

Управляващите дариха два апарата за извличане на кръвна плазма

С мисълта да спаси човешки живот в отделението идва Георги Ангелов. Срещнал се с вируса през октомври, когато PCR тестът му бил положителен. Днес, когато вече е здрав, изминал разстоянието от Айтос до Бургас, за да дари кръв за плазма.

„Изчаках да минат 40 дена щото знам, че трябва 40 дена да минат и така дойдох и надявам се да помогна на някой. Няма друга причина просто“, казва донорът Георги Ангелов.

След кръводаряването, което продължава около 30 мин, кръвта ще бъде извозена до Стара Загора за преработка, тъй като в Бургас няма Кръвен център. След това извлечената плазма ще се върне в морския град, за да се приложи в лечението на пациенти. Така на лекарите в отделението вече няма да се налага да търсят плазма в цялата страна.

„Питаме  дали има там нужния продукт, с нужната кръвна група и ако те ни кажат,че има такъв продукт,готов за употреба изпращаме транспорт, за да може този продукт да бъде доставен до болния“, казва д-р Людмила Желязкова.

И военните влязоха с битката с COVID-19

А предвид разстоянията това може да отнеме до 8 часа, които могат да бъдат използвани за лечение на нуждаещия се, затова Георги, който е редовен кръводарител призова:

„Който може и има желание да заповяда, да даде кръв. Има хора, които имат голяма нужда от това нещо, особено в момента“.

Пациентите, преболедували COVID-19 са с предимство пред останалите в дните на кръводаряване.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.