В най-напреднал стадии са разработките на руснаците и американската компания Файзър

Kакво знаем за ваксините до този момент? По света се тестват над 200 различни видове, като в най-напреднал стадии са разработките на руснаците с тяхната Спутник V и американската компания Файзър.

До дни започва ваксинирането срещу COVID-19 във Великобритания

Тези препарати са в трета фаза на изпитания. Тестват се върху големи групи от хора, сред тях - вече и възрастни над 60 години. Предстоят и проби при децата. 

Посочените ваксини се прилагат на два пъти - през 21 дни, а имунитет се постига към 30-тия ден. Проблемът е съхранението - руската ваксина трябва да се пази при минус 25 градуса, а американската - при минус 70.

Разработват се общо 4 типа ваксини

Това са така наречените векторни, при които част от коронавируса се пренася в клетките с помощта на друг вирус - носител. Правят се опити с ДНК и РНК - базирани ваксини, такива са препаратите на Файзър и на концерна Модерна. Трети вариант са пептидните ваксини, при които се прехвърлят изкуствено синтезирани антигени. 

Четвъртият вид са класическите ваксини - изплозващи обезопасен вариант на вируса.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си