Коментар на политика и актьор Евгени Будинов

“В петък приехме на първо четене промени в Закона за филмовата индустрия. Той не беше променян от 2003 г. Обединихме се всички партии, за да прецизираме текстовете, за да има по-голям контрол на отпуснатите пари. Ще бъдат отделени около 16 млн. лв. Като се приеме закона ще се добавят още 10 млн. лв. за производство на българско кино. Ще се отделят средства и за данъчни облекчения”, каза в ефира на “Събуди се” депутатът и актьор Евгени Будинов. Той поясни как желаещите може да бъдат подпомогнати. 

“Единият вариант да получиш финансиране е да кандидатстваш в НФЦ с проект и държавата да ти помогне с 80 %. Другият вариант е човек сам да си намери парите и след това да кандидатства, за да му възстановят час от тях”, каза още той.  

17-и международен фестивал за късометражно кино се провежда във Варна

Будинов коментира и започнатата от него кауза, свързана със ХИВ позитивните. 

“Докато се подготвях за ролята си в “Откраднат живот”, изчетох всичко за СПИН-а. Срещнах се с психолози, лекари. Има много предразсъдъци относно това. Могат дори да ти откажат операция, ако си ХИВ позитивен”, поясни актьорът. 

Актьорът от „Откраднат живот” Евгени Будинов с кауза в борбата срещу СПИН

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.