Бизнесът ще спести милиони, пресмятат от Камарата на частните съдебни изпълнители

Длъжниците да признават доброволно задълженията си и сами да се договарят с кредитора как и за колко време ще ги изплатят. Това предлагат от Камарата на частните съдебни изпълнители като антикризисна мярка в условията на пандемия. Така, в хазната ще има постоянни, макар и по-ниски постъпления.

Около 8 и половина милиона лева от данъци събира всяка година Община Димитровград. В тази сума влизат такса "смет", задълженията за недвижимо имущество, моторни превозни средства, както и при покупка на жилище.

От ВМРО предлагат закон за частния фалит

„Когато видим, че не можем да се справим ние, не могат да бъдат открити тези лица, изготвяме актове за установяване на данъчни задължения. След което ги даваме на частни съдебни изпълнители”, казва Росен Кузев - директор на отдел "Приходи" в Община Димитровград.

Само за тази година, 390 души са дадени на частни или държавни съдебни изпълнители заради просрочени задължения, казват от отдел "Приходи".

„Актовете, които са установени, са за суми в размер на около 300 хил. лв. неизплатени към Община Димитровград. В рамките на 10-годишния период, който е давностният, пълната давност, дотук имаме 6 млн. и половина несъбираеми”, посочва Кузев.

На първо четене: Край с фигурата на вечния длъжник

С помощта на съдебните изпълнители в бюджета на Димитровград влизат почти 600 хил. лв. годишно. Статистиката сочи, че най-често некоректни към местната хазна са държавните компании в консолидация, или частните фирми в несъстоятелност.

„В тази ситуация, доброволното изпълнение е, може би, най-силната антикризисна мярка в сферата на задлъжнялостта. Хиляди безмислени дела се водят в съда, малки вземания - по няколкостотин лева”, коментира Георги Дичев - председател на Камарата на ЧСИ.

Длъжникът може писмено да оспори задължението си. Тогава отново ще се стигне до дело и плащане на държавни такси.

„Има икономически анализи, че стотици милиони левове ще останат у хората от бизнеса, ако се въведе такава процедура”, смята Дичев.

Макар и малко, има длъжници, които са готови да плащат редовно, но дълго време. „Откакто съм тук на работа - от април месец, имаме пет такива случая”, казва Кузев.

В момента Община Димитровград е събрала 88% от заложените приходи. Малко намаление има само в сумата от туристическия данък.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.