Автори на предложението са депутати от „Обединени патриоти“

Край на вечния длъжник! Парламентът прие на първо четене въвеждането на 10-годишна абсолютна давност за събиране на задължения от физически лица. Промените предвиждат с изтичането на този период да се погасяват всички вземания срещу физически лица, освен в случаите, когато задължението е отсрочено и разсрочено.

„Дългът, който е взел едно лице, се прехвърля след това като наследство на неговите деца и тази дългова верига няма край. Ние сме единствения случай в ЕС, при който няма никаква защита на длъжника по отношение на времето или на процедура, която да му позволи да продължи живота си, след като се е опитал да издължи задълженията си към своите кредитори”, заяви Искрен Веселинов, депутат от „Обединените патриоти”.

С въвеждането на 10-годишната абсолютна погасителна давност няма да се промени действащият режим за 3 и 5-годишна давност и длъжниците ще могат да се възползват от нея. Защитени са в достатъчна степен и интересите на кредиторите предвид дългия срок, в който могат да съберат вземанията си, смятат вносителите. 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.