Кръвна плазма срещу COVID-19

В Благоевград от днес започва да функционира център за даряване на кръвна плазма. До този момент такъв не съществуваше и за подобна процедура дарителите трябваше да пътуват до столицата.

Традиционно нисък брой новозаразени с коронавирус у нас

Припомняме ви, жители на Благоевград с отворено писмо до институциите поискаха да се направи всичко възможно такъв център за даряване да бъде създаден, за да се помага навреме на болните.

„Идеята се роди спонтанно, когато стана ясно, че кръвната плазма е едно от решенията за лечение на коронавируса. Видяхме, че пречките не са малко, но благодарение на нашата организация и много други хора – нещата се случиха. На експертен съвет се взе решение, че отделението по Хематология ще може да приема и кръвна плазма“, разказва един от инициаторите Александър Пенчев.

 

 

Преболедували COVID-19 ще могат да даряват кръв за плазма в Хасково и Кърджали

„От днес стартираме, като всеки който има положителен PCR и са минали 40 дни от резултата може да дойде и да дари кръв за толкова важната вече плазма. Ние срещаме голямо разбиране от колегите в София“, разказва д-р Бойка Маринова, началник на отделението по Хематология.

Повече по темата гледайте във видеото

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.