По негови оценки, ваксината ще пристигне в Гърция още в първите дни на 2021 година

За Рождество семейството ми ще бъде с още едно – максимум 9 човека. Това са правилата и трябва да ги спазваме, преди всичко, за да защитим хората, които обичаме, заяви премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис в интервю за местна телевизия.

Той повтори, че заедно с президента ще бъдат сред първите, които ще се ваксинират срещу коронавирус. Премиерът подчерта, че поканата до лидерите на политическите партии да се присъединят към тях остава отворена.

ИСТОРИЧЕСКИ МОМЕНТ: Британка на 90 - първата в света ваксинирана срещу COVID-19 (ВИДЕО+СНИМКИ)

По негови оценки, ваксината ще пристигне в Гърция още в първите дни на 2021 година. Веднага, след като Европейската агенция по лекарствата одобри ваксината на Pfizer, ще започне дистрибуцията и се очаква да бъде доставена в Гърция в срок от 48 часа след това.

За да подчертае важността и безопасността от ваксините, премиерът сподели личната си история. Неговата майка се е заразила с полиомиелит през 1944 г., била напълно парализирана и започнала отново да ходи едва след направена в САЩ операция.

„Днес полиомиелитът не съществува, тъй като сме ваксинирани. По същата причина не съществуват и други опасни болести, които изчезнаха от здравната карта, именно защото ваксините действат. Сигурен съм, че същото ще се случи и с ваксината срещу COVID-19“, изтъкна Мицотакис.

По отношение на стъпките на правителството за облекчаване на ограничителните мерки, примиерът подчерта, че е от особена важност да не се срине здравната система. Той призова гражданите да спазват мерките, особено по време на коледните и новогодишните празници, за да се избегне трета вълна на коронавируса.

Гърция въвежда карантина за пристигащите от чужбина

Проверка на контактите на положителните случаи показала, че нощният живот в Гърция е източник на разпространението на заразата, затова не изключи вероятността нощните клубове да останат затворени и до Великден.

Мицотакис подчерта, че няма данни туризмът да е свързан с втората вълна на пандемията, но през лятото е трябвало да бъдат взети по-строги мерки, а не да се разчита, че „всичко ще отмине“. Именно затова втората вълна е заварила властите в Гърция неподготвени.

Във връзка с публикувана снимка, на която се вижда той с още няколко души да карат велосипед в планината близо до Атина и която предизвика недоволство в Гърция, премиерът призна, че е сгрешил, като се е снимал без маска, но не приема за погрешно решението да излезе с колелото. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

Източник: БГНЕС