Младата жена определя опита, който трупа, като безценен

Група млади хора се отказаха да празнуват студентския празник. Те учат медицина в университета в Плевен и са доброволци в COVID отделението на болницата в Свищов. Отзовали се на призива за помощ и от седмица дават 12-часови смени, вършейки работата на лекари, медицински сестри и санитари. Една от доброволките дава дежурства и в болница в Плевен и всеки ден пътува между двата града.

Симона Минкова е на 21 години. Студентка е трети курс в специалност "Хуманна медицина" в Медицинския университет – Плевен. Родом е от Свищов. От седмица се разкъсва между двете болници и ученето онлайн по медицина. Приела е мисията „доброволец” без колебание, въпреки че не й е лесно.

Млад лекар издири и върна в болница пациент с деменция и COVID-19 (ВИДЕО)

„За мен е доста трудно, защото ми се налага от нощна смяна да пътувам до Плевен, да карам друга нощна смяна, след това отново отивам в Плевен. Днес съм на работа и след това отново тръгвам натам. Главно минаваме визитации с докторите. Мерим кръвно, сатурация, температура. Помагаме и на сестрите, защото има голям дефицит”, разказва Симона.

Тя споделя, че спи само по няколко часа в денонощието. Определя опита, който трупа сега, като безценен.

”Радвам се, че съм в контакт с пациенти и мога да науча много неща. Когато сме онлайн, нямаме контакти с пациенти, а за мен това е важно”, казва още доброволката.

Личният живот и студентския празник за Симона са оставени на заден план. Така е и при колегата на Симона от университета – 21-годишния третокурсник по медицина Димитър Николаев, който също е доброволец. Влиза преди седмица в COVID отделението на свищовската болница без колебание и страх.

В БОРБАТА СРЕЩУ COVID-19: Студенти доброволци помагат в болницата в Карлово

„Дори и да се заразим, не мисля, че за нас е опасно, а идвайки тук и отменяйки по-възрастния персонал, намаляваме риска за тях. Доста неща научихме и забелязахме, че практиката с теорията не са съвсем еднакви. За пациентите е важно да видят, че повече хора се грижат за тях и им обръщат внимание. Мисля, че им действаме положително”, категоричен е Димитър. 

Заедно с бъдещите медици в COVID отделението продължава да е и свищовският кмет. Генчо Генчев е осигурил храна и подслон на студентите по медицина, докато са доброволци.

„Изключителни младежи са и вярвам, че ще станат изключителни лекари, защото няма и минута, в която да не откликват на молби за помощ и да не се включват в манипулациите”, похвали доброволците кметът на града Генчо Генчев.

Защо Тервел Пулев стана доброволец отново

Студентите по медицина остават в Свищов до края на месец декември, след което започват изпитите им в Медицинския университет. За една седмица, обаче, те са научили най-ценния урок.

„Научих, че професията е доста отговорна и трябва всеки да изпълнява и да си спазва отговорностите, защото, ако няма организация, няма как да съществува самото отделение. Най-важен е колективът и комуникацията между персонала”, категорична е Симона.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.