Деца и треньори спестили парите от провалени заради пандемията състезания

Деца и трeньори от Централния полицейски карате и джу джицу клуб в Бургас дариха сумата, която спестили от провалени заради пандемията състезания, на отделението по неонатология в университетската болница. Парите отиват за закупуване на специализирана линейка за превоз на недоносени и болни деца.

Отделението по неонатология в УМБАЛ - Бургас от 2016 година се опитва да събере чрез благотворителна кампания средства за закупуване на специализирана линейка за транспорт на недоносени бебета и болни деца.

ЗАВРЪЩАНЕ НА ПЪРВА ЛИНИЯ: Разказ на спешни медици, преминали през COVID-19

„Линейките, с които разполага болницата, не са специализирани за малки деца и бебета. Налагаше се да привеждаме деца с транспорт, който не съответства на нуждите им”, разказва д-р Мирослава Колева от неонатологичното отделение в здравното заведение.

Болницата отправила запитване за закупуване на автомобил, но цените, които им били  предоставени, не били по възможностите на лечебното заведение.

„Офертите бяха за между от 80 000 и 150 000 лева за абсолютно оборудвана линейка, защото в нея трябва да влиза и определен модел транспортен кувьоз, с какъвто отделението разполага”, посочва Юлия Андреева, УМБАЛ-Бургас.

Затова от лечебното заведение започнали кампания за набиране на средства, като до момента сумата, събрана от предаването на пластмасови капачки и дарители, е едва около 40 хиляди лева. Затова всеки жест на дарителство се приема от отделението като глътка надежда, приближаваща ги до крайната цел.

Общинската аварийна дирекция в София получи нова линейка

Родители и треньори на деца от Централния полицейски карате и джу джицу клуб в Бургас научили за кампанията и решили да се включат в нея.

„Това са средства основно на децата, тъй като, за да ходят на състезания, трябват доста финанси. Таксата за едно състезание в чужбина е от 20 евро нагоре. Но заради пандемията няма състезания и много от децата решиха да дарят паричките си за нещо добро. Така ние ги насочихме към тази кампания”, заяви Сенпай Павел Димитров.

Желаещите да направят дарение за линейката, могат да се обадят на следните телефони: 0879497914/ 0879357772.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.