Част от тези средства са предназначение за разпространението на ваксини

Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс обяви, че ще даде още 250 милиона долара за международната кампания за борба с коронавирусната пандемия, предаде "Франс прес".

Част от тези средства са предназначение за разпространението на ваксини в Субсахарска Африка и Южна Азия.

40% от българите смятат COVID-19 за биологично оръжие

"Имаме нови медикаменти и повече потенциални ваксини, отколкото се очакваше за началото на годината", заяви Бил Гейтс. "Но тези иновации няма да спасят животи, ако не бъдат разпределени по света", подчерта той.

„Финансирането е един от основните проблеми в Африка, където се намират някои от най-бедните страни в света. Континентът си поставя за цел да ваксинира 3 на сто от африканците до март догодина и 20 на сто до края на следващата година", каза в края на ноември регионалната директорка на Световната здравна организация (СЗО) Матшидисо Моети.

Бил Гейтс прогнозира нова пандемия след три години

Цената за ваксинирането на живеещите в Африка се оценява на 5,7 милиарда долара, с допълнителни разходи от 15 до 20 на сто за доставката, иглите и спринцовките, според СЗО. От 47-те страни в африканския региона на СЗО "само към една четвърт имат адекватни планове за ресурсите и финансирането".

Бил Гейтс: Заради коронавируса предстоящата зима ще бъде тежка

Част от отделените от фондацията средства ще помогнат на усилията ваксините да достигнат до около 780 милиона души на континента, съобщи Соломон Зевду, координатор на борбата с COVID-19 във фондацията Гейтс.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

Източник: БНР