Екипите на енергодружествата са на крак

Зимата се завърна в планините. През последните часове обилен снеговалеж имаше в Родопите. Преди обед за известно време беше ограничено движението по проходите „Рожен” и „Превала”. Навсякъде, където вали сняг, пътищата се почистват. Ако пътувате в планинските райони на Западна България, бъдете подготвени и задължително проверете дали имате вериги в багажника.

Какво време ни очаква през уикенда

А екипите на енергодружествата са на крак заради очаквания обилен снеговалеж в Родопите и евентуалните аварии по електропреносната мрежа. От сутринта аварийните екипи и на 3-те енергодружества са на крак да реагират в зимната обстановка. Електроразпределителните компании са удвоили броя на специализираните групи, които да действат в екстремна ситуация. Всички те са оборудвани с материали, инструменти и високопроходима техника, така че да могат да стигнат до най-труднодостъпните места.

Борбата с авариите е особено тежка в планинските райони. В Родопите мокрият сняг поваля огромни борове върху далекопроводите, които захранват с ток цели села. За екипите е истинско предизвикателство да стигнат до мястото на аварията. От тази зима техниците ще стигат по-бързо до авариите - със специални машини.

Често проводниците се покриват с лед, дебел над 10 сантиметра. Електромонтьорите трябва да имат качествата на алпинисти, но преди да се качат на стълба, задължително проверяват има ли напрежение.

 

 

Родопското село Бачково помни снежния кошмар от преди четири години, когато за две седмици остана без ток. Сега при всеки по-силен порив на вятъра, електричеството в селото прекъсва, разказват ни Дора и Никола, които са превърнали дома си в къща за гости.

 „Не само това, и парното спира. Мисля, че не е приятно на никой. Да отидеш, да платиш, за да преспиш, и да останеш без ток или без вода в банята, както е било”, смята Никола.

След последните  снежни бедствия в Източните Родопи, EVN вече е подготвила екипите си за всякакви екстремни ситуации. Аварийните екипи вече са в бойна готовност с високопроходими коли, вишки и моторни шейни.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.