Те организираха шествие в центъра на София

Таксиметрови шофьори отново излязоха на протест в София. Те организираха шествие в центъра на града. Тръгнаха от три точки и стигнаха до катедралния храм „Свети Александър Невски”.
До блокиране на движението не се стигна. Сред исканията на шофьорите са вдигане на минималната цена за километър и премахване на патентния данък за 2021 година.

Николай Мавров очаква да остане без работа през следващата година. След началото на пандемията, шофьорът прави по не повече от 5 курса на ден. Включва се в протестното шествие, защото вече не може да си покрива разходите и се налага да спре да кара такси.

„До края на годината, сме си платили разрешителните. Другата година вече ще го мислим. Не е нормално да работиш гладен”, казва той.

Автобусни и таксиметрови превозвачи излизат на протест

Таксиметровите шофьори искат вдигане на минималните цени за изминат километър, за да не фалират. „Около 40% увеличение на пода на цената, защото всяка една община е дала минимален и максимален размер на тарифите”, казва Георги Димитров от Федерацията на таксиметровите водачи и превозвачи.

„Един курс, по разкошното Околовръстно шосе, от „Младост” до „Люлин” варира в границите между 15 и 16 лв. При промяната на цените той ще отиде някъде на 18,90 до 19,50”, допълва той.
От Столичната община отговарят, че законовият срок за разглеждане на минималните и максималните цени е изтекъл на 31 октомври. „След като сме дали диапазон от 77 стотинки първоначално до 1,50 за таксиметров превоз, всеки таксиметров оператор може да прецени каква цена да сложи”, казва Зафир Зарков – общински съветник.

Относно искането на шофьорите да не плащат патентен данък за 2021 г., от общинския съвет отговарят, че вече са взети мерки. „Намаляваме данъка на минималния, който е възможен по закон, или иначе казано - 300 лв.”, посочва Зарков.
 
Таксиметровите шофьори настояват още да се забрани споделеното пътуване и такситата да бъдат приравнени към градския транспорт, за да карат в бус лентите. Протестът не беше подкрепен от всички таксиметрови компании.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.