Изгубена в бюрокрацията

Екскурзовод от Бургас вече втори месец ходи от институция в институция, за да докаже, че има необходимия брой изработени дни, които да й гарантират обезщетение при безработица.

София Пенева подала документи за парична помощ в началото на октомври месец, но заради грешка в трудовата й книжка, от НОИ-Бургас отказали да я включат в списъка на имащите право. Жената твърди,че въпреки писмата, които писала към момента няма адекватен отговор, а срокът за обжалване на отказа на социалната институция изтича.

Сачева: Над 1,2 млрд. лв. са насочени за справяне с последиците от COVID-19

„Подадох си документите още октомври месец. Изчислихме, че имам точно 12 месеца и имам право на обезщетение. Получих отказ след около 2 седмици и направих възражение. Отказват ми и втори път, защото имам недостатъчен стаж в рамките на 18 месеца. Не ми достига един единствен ден“, разказва София.

Добавя, че при напускане на едната си работа вместо в трудовата книжка да има написан един месец – има месе и един ден. Този ден е наличен в трудовата книжка, но не и в документацията на НОИ.

„Ако знаехме за този ден, предполагам, че работодателят ми щеше да направи жест и да ме води на работа още един или два дни, за да мога да получа помощ“ казва още София.

„Една от служителките на НОИ ми каза, че все пак ще оцелея. Положението е тежко за всички, но ние екскурзоводите не сме обезщетени по никакъв начин“, каза тя.

Сачева: В края на годината безработицата ще е около 7%

„Според нас няма грешка. Право на обезщетение имат определени лица отговарящи на дадени критерии. Ако жената смята, че някой от работодателите й е допуснал грешка, то ние бихме могли да извършим проверка“, казва Велка Тодорова, НОИ.

Повече по темата гледайте във видеото

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.