Средствата са осигурени от държавния бюджет и от Европейския социален фонд

„Над 1,2 млрд. лв. за заетост и социално включване са насочени до момента ефективно към справяне с последиците от пандемията от COVID-19 в  България. Средствата са осигурени поравно от държавния бюджет и от Европейския социален фонд“. Това заяви социалният министър Деница Сачева при откриване на заседание на Комитета за наблюдение на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, на което бяха обсъдени напредъка и изменението на програмата.

Над 585 милиона лева е получил бизнесът по мярката 60/40

Тя поясни, че подкрепата ще продължи и през 2021 година, като основният фокус ще бъде запазване на работни места и разкриването на нови, подготовка за дигиталния преход, както и социални услуги, адаптирани и подсигурени за ефективно предоставяне в условия на здравна криза.

„На практика всички хора, ползващи социални услуги, както и социалните работници, ще имат възможност от следващата година да работят в по-сигурна среда с разгръщането на новата операция „Патронажна грижа +“, посочи министър Сачева.

Сачева: В края на годината безработицата ще е около 7%

По думите ѝ с инвестираните средства са запазени 250 000 работни места, като подкрепата към бизнеса по отношение на разходите за труд ще продължи.

„Паралелно пред нас стоят предизвикателствата за подготовката на новата Програма за развитие на човешките ресурси 2021-2027 и ефективно използване на възможностите на четвъртия стълб на Плана за възстановяване и устойчивост, Справедлива България“, допълни социалният министър.

Министър Сачева ще гостува в "Здравей, България" във вторник. Въпросите си към нея може да задавате на zdravei_bulgaria@ntv.bg.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.