Предстои текстовете от НПК да бъдат гласувани на първо четене от депутатите

Правната комисия в парламента прие на първо четене предложението на управляващите да има прокурор, който да бъде надзорник на обвинител номер едно у нас. Това се случва, въпреки че от прокуратурата се обявиха против тази идея. От ГЕРБ вече вкараха и поправки в предложението си.

Държавното обвинение не подкрепя идеята за специален прокурор

Въпреки че промените бяха приети на първо четене в комисия, без нито един глас против, спорове не липсваха. От прокуратурата отново изложиха аргументите си, според които такава фигура не е необходима.

„Към този момент предвиждането на такъв прокурор не се налага, тъй като съществуват възможности и сега да се разследва главният прокурор”, заяви заместник главният прокурор Красимира Филипова.

Спецпрокуратурата получи високо отличие за цялостна дейност

Против се обявиха и от опозицията.

„Славен е начинът, по който завършва този мандат на НС, славен. За да стигнем докъде? До гениалната идея да има прокурор, който да разследва главния. Хареса ми определението на колегата Явор Нотев – супервайзор на главния прокурор”, коментира Крум Зарков от БСП.

Гешев поздрави магистрати за активните им действия през годината

„Наистина се правят различни предложения, но не чуваме от критиците на каквото и да е било предложение, което се прави всъщност, кое е правилното, което трябва да бъде направено. Чувам заучени политически фрази, в които няма никаква конкретика”, заяви Красимир Ципов от ГЕРБ.

„Идеалният проект да ви бъде представен, Венецианската комисия да донесе проекта тук, аз съм сигурен, че ще се намерят колеги, които ще кажат, че това също не става”, заяви Християн Митев от „Обединените патриоти”.

От БСП поставиха и въпроси за това как ще бъде избиран новият надзорник и с какво ще се занимава, когато няма сигнали срещу главния прокурор. От управляващото мнозинство съобщиха, че той ще се избира от Пленума на Висшия съдебен съвет и вкараха поправка, с която всеки прокурор от колегията на ВСС ще може да се самономинира за позицията.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.
Източник: БГНЕС