Към бъдещето гледат и държавните железници

Държавата вече е наясно как ще развива изкуствения интелект в следващото десетилетие. Днес правителството прие специална концепция за това. В кои сфери технологиите ще променят живота?

Ако наскоро сте търсили книга във Варненската библиотека, вероятно сте попаднали на Ели - виртуалния библиотекар. Тя знае коя книга е налична в момента и може да ви помогне да презапишете книга.

Нидерландска летяща кола взе разрешение да се движи по пътищата (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Чатботът отговаря за често задаваните въпроси, които идват постоянно по телефона към библиотекарите. И особено по време на пандемията се разкри неговия голям потенциал за презаписване на литература“, разказва Елица Стоилова.

Изчислено е, че един служител прекарва средно между 7 и 12 минути в разговор с клиент. А 70 на сто от въпросите се повтарят.

„Чатбобът е чудесно решение, когато трябва да се автоматизират някакви рутинни процеси. Колкото повече питат клиентите, толкова повече информация трупа информация, уи се и помага“, добавя Елица.

Изкуственият интелект не само говори с хората. Той може да управлява автомобили, да дава медицински съвети, да прогнозира времето и какво ли още не. Държавата ще стимулира това. Образованието, публичните услуги, селското стопанство, здравеопазването и околната среда са секторите, в които ще се търсят авангардни приложения на изкуствения интелект.

Изкуствен интелект срещу дупките по пътищата във Великобритания (СНИМКА)

„Някои от секторите в резултат на развитието на изкуствения интелект, ще бъдат обект на пълна трансформация. Ще бъдат променени завинаги“, смята транспортният министър Росен Желязков.

„Изкуствен интелект се ползва, за да се решават проблеми с климата в световен план, качеството на водата, въздуха. Това са неща, от които зависи дали ще има какво да ядем и дишаме утре“, казва още Елица.

Към бъдещето гледат и държавните железници. Дори и без изкуствен интелект, от днес в сайта на БДЖ работи дигитален радар.

Изкуствен интелект диагностицира COVID-19 с 90% точност

„Всеки може в реално време да проследи движението на влаковете, да види къде се намира даден влак, каква гара предстои, както и закъснението и причините за него“, обясни директорът на отдел "Обслужване и продажби" на БДЖ Константин Азов.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.