Главният европейски преговарящ Мишел Барние все пак вярва, че тя е възможна

BREXIT без сделка остава "най-вероятния" резултат въпреки коментарите от Брюксел, че все още е възможно споразумение, заяви в четвъртък говорителят на Даунинг стрийт.

ЗАРАДИ BREXIT: Огромни опашки от камиони край Кале

"Най-вероятния резултат остава излизане от ЕС и търговски взаимоотношения по модела на Австралия и на Световната търговска организация, поради което планираме тази възможност, но оставаме ангажирани да се опитаме да постигнем споразумение за свободна търговия, ако това е възможно“, обявиха от Даунинг стрийт 10.

По-рано през деня главният европейски преговарящ Мишел Барние съобщи, че вярва, че Лондон и Брюксел могат да постигнат до петък споразумение за двустранните търговските отношения след BREXIT, според информация на агенция Франс прес, която цитира свой източник от Европейския парламент.

Напредък в преговорите по търговското споразумение между ЕС и Великобритания

Барние също така похвали постигнатия напредък в преговорите с Обединеното кралство, като заяви, че те са излезли на "крайната права".

"Добър напредък, но последните препъни камъни остават. Ние ще подпишем само сделка, защитаваща интересите и принципите на ЕС", написа той в туитър.

Европейският парламент пък заяви, че сделката трябва да бъде постигната до полунощ в неделя, за да се проведе гласуване по постигнато споразумение до края на годината.

Европейски дипломати пък отбелязаха, че не очакват постигането на търговска сделка до петък.

Преговорите между Лондон и ЕС за търговското споразумение - пред провал

Британският вицепремиер Майкъл Гоув, отговарящ за изпълнението на по-ранната сделка за развод с ЕС, каза пред парламентарна комисия: "Мисля, че за съжаление шансовете са по-големи, че няма да осигурим споразумение." Запитан за вероятността за сделка, той каза, че тя е по-малко от 50 процента.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

Източник: БНР