Детските градини и яслите също отварят врати

След Нова година отварят детските градини. Ще заработят още яслите, както и училищата за децата от първи до 4-ти клас.

Два са мотивите децата в детските градини и учениците от 1 до 4 клас да се върнат към присъствено обучение. Единият е, че обучението в електронна среда е по-трудно за най-малките и не е здравословно дълго време те да са пред компютър.

ОФИЦИАЛНО: Удължават част от противоепидемичните мерки (ВИДЕО)

Втората причина е, че научни статии показват, че малките деца по-рядко са преносители на заразата. Ако обаче родителите не искат децата им да се върнат в час ще могат да подадат заявления, обучението да е електронно. Останалите ученици от 5 до 12 клас ще продължат да учат електронно – докога  ще стане ясно след Нова година.

Мирела Лазарова е майка на две момчета. Едното е в предучилищна група, а по-голямото е в трети клас.  Родителите приемат с радост новината, че децата отново ще учат присъствено, защото и двамата работят.

„Не може физическо да се провежда по лаптоп. Влизам в стаята и гледам как той 50 пъти кляка“, казва Мирела.

Родителите, които се страхуват от зараза, могат да задържат децата си вкъщи като подадат заявление за обучение в електронна среда.

„В момента имаме над 1000 такива заявления. За детските градини, чрез Националното сдружение на общините ще приканя кметовете да изискват такива разрешения. Ако родителите искат да задържат децата си у дома могат да го направят“, заяви министър Красимир Вълчев.

В 51-во училище вече имат опит в провеждането на комбиниран час. Докато едни са в класната стая, техни съученици участват онлайн.

Държавата купува 1 млн. бързи антигенни теста

„Няма как да се получат същите резултати при дистанционно обучение, но в сравнение с това изобщо да не учат е много по-добре“, казва Асен Александров – директор на 51 СУ „Елисавета Багряна“.

Страх от заразяване има и сред учителите. Затова ще бъдат взети допълнителни мерки.

„Проветряването ще е по-трудно, защото е хладно. Ако трябва ще учат по 5 минути по-малко, но ще се проветрява редовно“, казва още Алексадров.

„Учениците от 1 до 4 клас вероятно ще кажем да не провеждат в момента дейности по интереси, така че да няма смесване на лица от различни паралелки. Могат да се отложат. Знаете, увеличихме за тях учебната година с две седмици“, добавя Вълчев.

Всяко училище ще може да премине индивидуално към онлайн обучение, ако заболеваемостта в дадения регион се увеличи. Електронното обучение ще е единственият вариант за учениците от 5 до 12 клас и студентите поне до края на годината.

„Не означава, че до края на януари ще се обучават електронно. Може би ще започнем с най-важните дейности, където е неефективно да се провеждат в електронна среда. Това са практики, индивидуални изпити“, каза още министърът.

Ваксинирането срещу COVID-19 в ЕС ще започне преди Нова година

Родителите на децата, които са задължени да учат дистанционно ще могат да кандидатстват за целева помощ от държавата и през следващата година.

„Те ще получат съответно една минимална работна заплата за цял месец“, каза Деница Сачева – министър на труда и социалната политика.

До момента държавата е изплатила 20 млн. лв. на родители, които се е наложило да наемат детегледачки.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.