Екипи следят за струпване на много клиенти и за носене на маски

Започнаха проверки по магазините за спазване на мерките преди коледните празници. Органите на реда и здравните експерти следят за струпване на много клиенти. Проверките са пред и вътре в обектите. Следи се и за неправилно носене на маски. В София и Бургас вече съставиха 6 акта. Екипи на NOVA бяха с проверяващите.

Глоби и за клиенти, които не спазват мерките в магазините (ВИДЕО)

Маски под носа или на брадичката репортерите ни забелязват в повечето магазини. Проверката, на която екипът ни присъства в София, е без представител на МВР, затова клиентите нарушители не могат да бъдат глобени. Актове обаче се съставят на управителите, ако служител на магазина е в нарушение. При проверките днес са установени двама нарушители.

„Дори малко откриване на носа не е правилно. Маската трябва плътно да покрива носа и устата”, посочи Дафинка Спасова – главен инспектор в РЗИ-София.

В магазин за играчки проверяващите установяват, че не се спазва дистанция при касите.

„В момента на проверката се констатира струпване при касите, за което бяха предприети необходимите мерки. Глобата е в размер на 300 до 1 000 лв. при първо нарушение за физическо лице, а за юридическо - от 500 до 2 000 лв.”, коментира Александра Асенова – инспектор в РЗИ-София.

Спецекипи започват проверки по магазините

Проверки се правят и пред входа на магазините. Инспекторите следят дали има дистанция между клиентите.

„Когато клиентите са семейство – те са едно домакинство. Няма проблем да са заедно на опашката”, обясни Асенова.

Общо в София днес са направени 20 проверки и са съставени 5 акта от РЗИ. Четири на граждани и един на фирма. Вчера са съставени десет акта и са проверени 20 търговски обекта.

„Най-честите нарушения са за неправилно носене на маска и за липса на организация, заради която се струпват хора пред касите”, добави Инна Балабанова от Столичното РЗИ.

Нови мерки срещу струпването на хора пред магазините

В Бургас за няколко часа служителите от РЗИ съставиха един акт на търговска хранителна верига заради допускане на много клиенти едновременно. Бяха написани и близо 10 предписания за неправилно носене на маски и липса на дезинфектанти в обектите. До затваряне на магазини не се стигна.

Проверките в магазините в страната ще продължат и през следващите дни. При сериозни нарушения може да се стигне до затваряне на обект за определен срок.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.