Новият щам на COVID-19 се разпространява до 70% по-бързо

Домакинствата в Лондон и Югоизточна Англия няма да могат да си ходят на гости през празничния период, докато в останалата част на страната три домакинства ще могат да се срещат на закрито само на Коледа, обяви Борис Джонсън.

Здравните власти на Острова: Новият щам на коронавируса се разпространява по-бързо

Предоставяйки актуализация от Даунинг Стрийт, премиерът каза също, че Лондон ще премине в следващото ниво на мерки от полунощ.

Говорейки заедно с главния медицински инспектор Крис Уити и главния научен съветник сър Патрик Валанс, Борис Джонсън каза, че затягането на ограниченията е свързано с разпространението на новия щам на COVID-19, който според учените се разпространява по-бързо от предишната форма.

"Трябва отново да преразгледаме начина по който ще действаме по празниците. С огромно съжаление трябва да кажа, че не можем да продължим така и не можем да си позволим да облекчим мерките. Останете си вкъщи", каза Джонсън.

С въвеждането на 4-та степен от мерките всички магазини освен хранителните ще бъдат затворени. Затварят врати и фризьорските салони и фитнесите.

"Тези допълнителни ограничения са жесток удар. Нашият град е изправен пред най-тежката си Коледа след войната - и всички ние ще трябва да обединим сили, за да минем през този ужасен период. Моля, следвайте новите правила - от това зависят животи", написа кметът на Лондон Садик Хан.

Съгласно новите правила всеки, който се опита да напусне Лондон, може да бъде арестуван. Забраняват се срещите на закрито с всеки, който не е част от съответно домакинство. Жителите на тези райони следва да останат по домовете си, освен ако не се налагат пътувания до работното място, в случай, че не могат да работят от дома си.

Други допустими изключения са образование, грижа за деца, или физич​ески упражнения на открито. Разрешават се срещи с до едно лице от друго домакинство, но само на открити обществени места. 

Всички „несъществени“ бизнеси, предоставящи услуги, следва да затворят. Това включва фризьорски салони и салони за красота, фитнес зали и съоръжения за отдих. На жителите на районите в степен 4 се забранява пътуване в чужбина за празниците. Населението от другите части на страната следва да избягва посещения на райони, попадащи в 4-та степен на ограничителни мерки. Летищата във Великобритания за сега остават отворени.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се обръщат към българското посолство в Лондон на следните телефонни номера: +44 20 7581 3144; +44 0 20 7584 9400, +44 020 75893763 или по електронната поща: ambass.office@bulgarianembassy.org.uk, ambass.office@bgembassy.plus.com, consular@bulgarianembassy.org.uk.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.