Лондон отхвърли удължаване на Brexit през 2021 година

Преговорите за търговско споразумение след Брекзит продължават, въпреки че вчера изтече крайният срок. До неделя евросъюзът и Великобритания трябваше да се разберат за търговските си отношения от 1-и янури. Двете страни не могат да се договорят за риболова, а огромните различия остават, заяви британски източник. Европейски дипломат пък каза, че нито Брюксел, нито Лондон са склонни на компромис, но и не искат да прекратят преговорите.

Британското правителство отхвърли удължаването на процеса на Брекзит до 2021 г. на фона на призивите за отлагане поради кризата с коронавируса и задънената улица в търговските преговори. Първият министър на Шотландия Никола Стърджън и кметът на Лондон Садик Хан са сред онези, които призовават преходният период за Брекзит да се разшири след 31 декември.

СЛЕД BREXIT: Постигането на споразумение е все по-малко вероятно

От „Даунинг Стрийт”10 заявиха, че ще "проучат всеки маршрут" до сделка, но времето "е в дефицит". Преговорите в Брюксел продължават, остават 10 дни, докато Великобритания приключи със спазването на правилата на ЕС. Обединеното кралство следва разпоредбите на ЕС, откакто напусна блока на 31 януари, но този „преходен период“ изтича на 31 декември, когато Великобритания излиза от вътрешния пазар и митническия съюз на ЕС.

Безизходицата в търговските преговори и проблемите на границите на Обединеното кралство заради кризата с COVID-19 доведоха до нови призиви към Обединеното кралство да преразгледат удължаването на преходния период, за да се даде повече време за сделка.

ЗАРАДИ BREXIT: Огромни опашки от камиони край Кале

Говорителят на премиера обаче заяви, че Обединеното кралство продължава да "проучва всеки път към сделка, която е в съответствие с нашите принципи". Той добави, че времето е " много малко".

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън заяви, че разпространението на нов вариант на COVID-19 "изисква нашето 100% внимание" и предположи, че би било "недобросъвестно" да усложняваме проблемите на Обединеното кралство, като не се съгласяваме на търговска сделка.

Кметът на Лондон лейбъристът Садик Хан също призова премиера да удължи срока, като заяви: "С бързото разпространение на вируса и нарастващото натоварване на болниците единственото нещо, върху което страната трябва да се концентрира, е борбата с вируса.", съобщава БГНЕС.

Джонсън: Голяма е вероятността да няма сделка по Brexit

Но лидерът на лейбъристите Киър Стармър отхвърли призивите за удължаване на преходния период, заявявайки, че "по-нататъшното туткане" заради Брекзит няма да помогне на страната. "Мисля, че би било далеч по-добре правителството да постигне сделка, било днес, утре или със сигурност следващата седмица," каза той на събитие в Лондон. Правителството отдавна отхвърля каквото и да било удължаване на процеса на Брекзит, настоявайки, че краят на преходния период е определен в закона.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.