Със законодателни промени се разреши на българите до 40 години да служат в доброволния резерв

Българската армия ще реши проблема с кадрите чрез доброволци. В това е убеден началникът на Централното военно окръжие полк. Георги Петков. Зелена светлина за доброволната военна служба даде парламентът през миналата седмица, а желаещи за армията не липсват.

Със законодателните промени се разрешава на българите до 40 години да служат в доброволния резерв. Освен на възрастовия критерий, всеки кандидат трябва да отговаря и на други условия.

„Да е български гражданин и да няма двойно гражданство, да е физически здрав и психологически пригоден, да не е осъждан“, посочи полк. Георги Петков.

ЧЕСТТА НА ПАГОНА: За военната служба с днешна дата

Георги Иванове на 23 години и е сред желаещите да станат част от доброволния резерв. Разказва, че е възпитан в духа на военната дисциплина.

„Като лична мотивация бих определил това, че баща ми е военнослужещ. Така научих и за самата подготовка. Исках да видя през какво е преминал той в началото на неговото обучение“, казва той.

Срочната военна служба е разделена на три етапа, първият от които е начална подготовка. Мирела Маринова е сред малцината представители на нежния пол, преминали през него. „Изключително трудно се стреля с автомат заради позицията, в която се застава. Има си техника, през която се преминава и е наистина едно предизвикателство за всеки човек, не само за жените“, коментира тя.

ОКОНЧАТЕЛНО: Ще има доброволна военна служба

Полк. Петков се надява, че доброволната служба ще помогне за решаване на проблема с некомплекта в армията. „За една година, може би, около 300-400 кандидати се надяваме да имат желание да преминат през доброволна военна служба. Разбира се, ще се радваме, ако са повече“, казва той.

„Това, което наблюдавам тук, от една година, е засилен интерес на доста млади хора по отношение на военната служба“, посочва полк. Павлин Велков.

Българите, преминали срочната служба, ще ползват предимство при кандидатстване за работа в държавната администрация. Не това обаче стои зад мотивацията на младите българи да служат в армията. Правят го, заради честта на пагона.

За срока на военната си служба доброволците ще запазят постоянните си работни места, като получават социални и здравни осигуровки.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.