Какво е да си войник и защо да изберем доброволно да постъпим в казарма?

Доброволната военна служба вече е факт. Парламентът прие тази седмица промените в Закона за резерва на въоръжените сили, с която се дава зелена светлина за желаещите да постъпят в редиците на Българската армия. Какво е да си войник и защо да изберем доброволно да постъпим в казарма? Ще ви срещнем с един мъж и една жена, които са поели пътя на професионалния войник.

ОКОНЧАТЕЛНО: Ще има доброволна военна служба

Разказваме ви за ефрейтор Елка Маркова. Вече 14 години тя е на служба в българската армия.

„Видя ми се много привлекателно. В началото дори не знаех, че приемат жени в армията. И аз се чувствам много доволна и това е моето място“, казва тя.

Сержант Андрей Кряжев постъпва на служба преди 18 години, като наборен войник, а след това продължава като кадрови.

„Армията учи на дисциплина, ред, самоуважение, колегиалност“, смята той.

Елка и Андрей служат в химическия батальон в Горна Оряховица и приемат с радост законовите промените, с които доброволната казарма вече е факт.

„Всеки един човек трябва да умее да борави с оръжие. Отделно, при една шестмесечна доброволна служба, след нея всеки ще бъде с предимство, ако реши да остане в армията или да кандидатства на държавна позиция“, казва ефрейтор Елка Маркова.

„Живеем в такива времена, ето, времена на пандемия. Доста хора останаха без работа, а тук има някаква сигурност. И е престижно. Да си военен е чест“, казва сержант Андрей Кряжев.

Сержант Кряжев и ефрейтор Маркова са първите военни в техните родове и семейства. Но не смятат да са последните.

„Аз дори сина си съм насочила към тази професия. Той е курсант, трета година във военния университет. Аз се радвам, че му харесва и се надявам да стане отличен офицер“, добавя Маркова.

Военни унищожиха невзривен боеприпас край Сливен

„Женен съм, имам дете на седем години – момиченце. Тя е войник. Още от малка. Дори марширува, отдава чест, като види, как маршируват по различните ритуали – харесва й“, разказва още сержант Кряжев.

Мъжете и жените на честта в българската армия се очаква да се увеличат с разкриването на доброволната казарма за шест месеца.

„Тези млади хора, които искат да постъпят на служба ще приемат едно предизвикателство, защото в редовете на българската армия хората стават по-отговорни, по-организирани“, обясни майор Атанас Колев – командир на 59-ти батальон химически батальон в Горна Оряховица.

А най-важното за войника остава удовлетворението, че помагаш на хората.

„Нашето формирование в по-специфично – химическо. Ликвидирали сме аварии, което ми носи удовлетворение от службата в този батальон“, казва сержант Андрей Кряжев.

Гордост и чест! Две думи, които сержант Кряжев и ефрейтор Маркова най-много употребяват, когато говорят за своята служба. Думите, които според тях бъдещия войник-дброволец трябва научи и осъзнае.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.