COVID-19 промени плановете на хората за Коледа и Нова година, отчитат социолозите

45% от българите или 2,5 милиона нямат настроение да празнуват, а 23% вече са променили плановете си за предстоящите празници заради коронавируса. Три четвърти от интервюираните смятат, че тези празници няма да са същите заради пандемията. Това показва проучване на „Тренд” по поръчка на вестник „24 часа”, посветено на нагласите на българите спрямо предстоящите коледни и новогодишни празници. Проучването е реализирано в периода между 26 ноември и 3 декември 2020 г. чрез интервюта „лице в лице” сред 1009 души на възраст 18+. ​

Опашки се образуваха пред магазините в София

62% от българите посочват, че ще купуват подаръци. През предходните години делът на посочилите, че ще купуват подаръци е по-висок спрямо тази година – 69% през 2019 г. и 70% през 2017 г. 28% е делът на хората, които посочват, че няма да купуват подаръци. Възрастните хора в най-голям дял няма да купуват подаръци.

За 23% от българите коронавирусът е променил плановете им за наближаващите празници. За 57% няма такава промяна, а 17% все още нямат планове. В най-големи дялове промени в плановете за празниците се отчита при младите.

74% са на мнение, че тези празници няма да са същите, както преди, заради коронавируса. Всеки пети не споделя това мнение.

59% ще се въздържат по празниците да се срещат с приятели/ роднини. 32% посочват, че това не важи за тях. Най-младите в най-голям дял посочват, че няма да се въздържат от среща с приятели/ роднини през предстоящите празници. 73% от хората над 60 години посочват, че ще се въздържат от среща с приятели/ познати по празниците.

Близо половината (48%) от българите посочват, че нямат финансова възможност да празнуват празниците, както преди, заради пандемията. 45% посочват, че това не важи за тях.

45% от българите нямат настроение да празнуват предстоящите празници заради коронавируса. С увеличаване на възрастта се увеличава делът на хората, които посочват, че нямат настроение за празненства заради на пандемията. 47% от българите посочват, че това не важи за тях.  Най-младите в най-голям дял посочват, че не важи за тях.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.