Причината е повишено съдържание на арсен

Арсен потече от чешмите в Любимец. Властите спешно забраниха използването на водата -  за пиене,  за готвене и битови нужди. В града се осигуряват водоноски и минерална вода. Проблемът засяга над 8 000 жители на град Любимец, които ползват вода от същата вододайна зона. Пробата, която е отчела отклонение от нормата е взета от чешмите в сградата на ВиК. Арсенът е със съдържание µg/l арсен на литър вода при разрешени 10  µg/l. От днес водата е забранена за пиене и готвене, а хората тук могат да разчитат на водоноски. Една от тях ще бъде стационарна - пред социалния патронаж, а в различни часове ще бъдат осигурени цистерни на още 4 места в града.

Диана всеки ден разчита на „Млечната кухня” в Любимец за част от храната на 2-годишната Никол. Днес тя е приготвена с минерална вода  заради арсена в чешмите.

Прокуратурата: КЕВР да коригира цената на водата заради ниско качество

„Звучи страшно, надявам се, че ще се справят навреме, идват празници. Така че трябва да се задействат”, заяви Диана Гьорчева. И досега семейството не е пиело водата от чешмата, но вече ще трябва и да готви с минерална.  „Ние за пиене не я ползваме, но за готвене - да, доста ще ни затрудни. С малко дете, всеки знае, че е много трудно”, споделя Дияна.

Още сутринта в детската кухня и социалния патронаж са доставени 500 литра чиста вода.”С бутилирана вода сготвихме, хората могат да са спокойни, всички мерки са взети”, успокои потребителите на услугата Мариана Ангелова от Социален патронаж – Любимец.

А хората в града ще разчитат на водоноски.  Зам.-кметът на община Любимец Илия Илиев заяви, че четирите пункта, на която ще се доставя водата вече са определени.

АКЦИЯ „ОПАСНИ ОТПАДЪЦИ”: Намериха над 200 тона шлака край Пловдив

От чешмите в Любимец вече са взети нови проби, които да покажат дали отклонението е било инцидентно или ще остане постоянен проблем. „Арсенът е един бич за водата, то не зависи нито от управата, нито от хората. Това е просто едно подземно находище, трябва да се съобразяваме и да пазим както здравето, така и това на следващите поколения”, категоричен е Александър Александров.

Резултатите от новите проби се очакват до дни.  Общината има готовност ако проблемът не се реши до 4 януари да осигури минерална вода в училищата и детските градини.

Репортер: Димитър Иванов

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.