Ще има ли повече опити за преписване?

 Учениците на матура от вкъщи. Идеята вече се обсъжда от просветното ведомство и IT специалисти. Целта е в ситуация на пандемия всички изпити да се провеждат онлайн, без да е нужно училищата да отварят врати.  

Изпитите ще се генерират чрез специален софтуер, който вече успешно се прилага в редица държави като Швеция, Испания, Великобритания и Норвегия.

Тестове у нас ще се проведат пилотно през януари в няколко училища в София и Пловдив. Ако резултатите са успешни, е възможно още следващата учебна година учениците в цялата страна да имат първото изцяло дистанционно препитване.

НА УЧИЛИЩЕ ОТ 4 ЯНУАРИ: Учениците от 1 до 4 клас ще учат присъствено

Ученичката Миа Глигорова твърди, че ще е далеч по-спокойна, ако има възможност да решава тестовете си от дивана у дома.

„Смятам, че когато си присъствено има повече стрес и напрежение, защото си заобиколен от много хора”, казва момичето.

Софтуерът е облачно базиран и стъпва върху най-сигурната електронна среда, казват специалистите, които са се заели със задачата да го интегрират у нас.

„Всеки ученик и учител има електронен профил. С него влиза и се идентифицира, че той ще прави или ще дава изпит. Ученикът получава само изпитния вариант, който е предвиден за него”, обясни специалистът Александър Ангелов.

При старт на изпита програмата заключва екрана на компютъра и ученикът може да използва само клавиатурата и мишката. Започва и отброяване на време.

„Но има възможност да слага пауза, ако трябва да ползва тоалетна или друго прекъсване на изпита”, поясни Ангелов.

ОФИЦИАЛНО: Удължават част от противоепидемичните мерки (ВИДЕО)

Втора английска гимназия в столицата ще е едно от четирите училища, в които ще се проведат първите тестове по новата система. Директорът твърди, че онлайн тестът и този на хартия няма да се различават по съдържание. При електронния вариант обаче преписвачите ще са по-малко.

„Ще се дава възможност автоматично да се засичат определени параметри като време, натискане на клавиши, използвани ресурси, което няма да даде възможност за преписване, както винаги сме се опасявали. Ще има възможност и за контролиране на това, което правят учениците”, поясни директорът на училището Емилия Лазарова.

Държавата купува 1 млн. бързи антигенни теста

Има и още един плюс - учениците ще получават оценките си секунди след приключване на изпита.  

 „Така че се изключва другият проблем - за забавянето при проверката. Учениците сами ще видят веднага резултатите си. Разбира се, отпада и необходимостта от обяснения защо е такава оценката, защото тя е обективна”, поясни директорът на учебното заведение.

А Миа е категорична, че най-голямо значение ще има не формата на изпита, а знанията на ученика.

„Дали ще са присъствено или дистанционно тестовете - и в двата случая ще има напрежение и ще бъде трудно”, каза още детето.  

Пилотните тестове на новия софтуер ще продължат няколко месеца, а в тях ще се включат близо 5 хиляди ученици.

Училищата у нас вече са в коледна ваканция. Тя ще продължи до 4 януари. Тогава се очаква в класните стаи да се върнат първо най-малките - от първи до четвърти клас. А за по-големите връщането ще зависи от епидемиологичната обстановка.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.