82-годишна Ценка Досева все още посреща пациенти

Най-възрастната работеща медицинска сестра у нас е на 82 години от сунгурларското село Подвис. Сестра Ценка Досева вече 64 години е „на първа линия” и дори в условията на пандемия не отказва да се грижи за здравето на хората.

Съпрузи, женени от 64 години, починаха в един и същи ден

Започнала работа в село Подвис през 1956 година на 82-годишната медицинска сестра Ценка Досева и до днес не оставя пациентите си без грижа, дори в условията на пандемия. Докато била по-млада сестра Досева пътувала и до съседни села, като част от социалния патронаж. Сега поема грижите за възрастните хора в селото, където лекар идва веднъж седмично

С повечето си пациенти медицинска сестра се знае от детските години. Приела е грижата за здравето им като лична кауза, затова продължава да им помага всеки ден. А с настоящия кмет на Сунгурларе работили в екип от 1983 година.

Каква е тайната на японското дълголетие

„Голям процент от терапията на един пациент е отношението, с което го посрещаш, начинът, по който го обслужваш. Тя е денонощно на разположение, на никой не е отказала през годините, когато е работила”, разказа д-р Георги Кенов.

Освен уважението на хората 82-годишната медицинска сестра има здраво семейство, деца и внуци, затова си пожелава най-важното: „Да съм здрава, да ходя”.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.