Кои са четирите фактора, които спомагат

Окинава e известен като островът на безсмъртните, защото на него живеят най-много столетници в Япония. Едно от селищата на острова пък е на първо място по дълголетие на японските жени. Каква е тайната на този остров, която кара жителите му да живеят по-дълъг и по-щастлив живот?

Те са съкровища за своите семейства, пишат Вести. Не спират да се усмихват, да се движат и да танцуват. Те са столетниците на Окинава и разкриват какви са тайните на тази достолепна възраст във видео за BBC Real. 

"Най-доброто нещо в живота ми беше, че бях благословена с шест деца", споделя столетницата Нобу Хига.

"Чувствам се добре, наслаждавам се на срещите с приятели и излизането за разходка. Имам достатъчно приятели - тук има много баби. Говорим си за храна и за всичко останало", допълва тя. 

Друга жена от острова, която е на 84 години, разказва, че никога не ѝ се е налагало да взима предписани лекарства. Тя има много хобита и обича да бъде активна. Жената обича да готви, но най-много се наслаждава да бъде сред хора, да разговарят и танцуват заедно:

"Чувствам, че това ме прави здрава", казва тя. 

Хората в Окинава смятат, че продължителността на живота им е свързана с "moai" - местна традиция на подкрепа в определена група. В исторически план тези групи основават фондове, за да помогнат на членовете, които имат нужда. 

Всички взимат участие в "moai". Една от жителките на острова споделя, че е член на три такива групи. Най-старата ѝ група съществува от повече от 50 години:

"С нетърпение очаквам да се съберем, да си говорим и да се смеем. Какъв е смисълът да живееш дълго, ако нямаш никого, с когото да се насладиш на времето".

Местен доктор събира медицинска, хранителна и социална информация за повече от 1000 столетници в Окинава за последните 40 години. Той открива четири фактори за дългия живот на тези японци. 

Те са:

- диета,
- физическа активност,
- способността да се грижат за себе си,
- системата за взаимопомощ.

Заедно тези четири фактори допринасят за голямата продължителност на живота. 

"Духовното здраве е важно", казва лекарят. Японците наричат обекта на духовното здраве - "икигай". "Това е нещо, което само ти можеш да направиш. То е близо до личностна мисия. Когато загубим "икигай" - умираме. Мисля, че да продължаваш да имаш "икигай" е ключът към здраво дълголетие", допълва той.

"Моите внуци и правнуци ме обожават. Те са моят "икигай", разказва една жена, която има 15 внуци и 13 правнуци.