Информация от завеждащия консулската служба в Лондон и една от бедстващите българки

Напрежение и жива верига в английския град Дувър във вторник. Там бяха блокирани стотици хора. Сред тях имаше много българи, включително осем бебета. Всички те се озоваха там още в неделя вечерта, след като границите бяха затворени заради новия щам на коронавируса.

В КАПАН: Десетки българи са блокирани край Дувър, сред тях са поне 8 бебета

Така от неделя те не могат да стигнат до континентална Европа и да се приберат у нас. Тази нощ се очакваше далите отрицателни резултати за коронавирус да успеят да се качат на фериботи. Българските консулски служби на Острова обаче нямат информация дали това се е случило.

„Последната информация, която имам, е от полунощ местно време. Тогава още никой не беше преминал на френска територия”, обясни завеждащият консулската служба в Лондон Николай Ванчев.

Той обясни, че късно през изминалата нощ е получил копие от френските служби на заповедта за отмяна на забраната за преминаване. Това става при наличие на документ за отрицателен тест за коронавирус.  

Арести след блокада на пътя за ферибота в Дувър (ВИДЕО)

„Лаборатории за тестване има в Дувър и в съседния град. Хората нямат ограничения да се придвижват. Съществените очаквания са, че предвид големия брой пътници от различни националности, британската страна ще организира масово тестване”, обясни Ванчев.

За групата, с която се е срещнал, консулът каза, че са в центъра на града и около тях има заведения и мотели, които работят. 

"Имаше семейство с 8-месечно бебе, то изглеждаше добре. Предполагам, че и тази нощ са спали в колите, но подчертавам, че това не е задължително. Могат да се наемат стая", добави Ванчев.

 

 

Завеждащият консулската служба няма данни за арестувани българи при демонстрацията от изминалия ден. 

„Блокирани сме на пристанището, колата ни е назад в опашката, която продължава да бъде километрична. От Би Би Си съобщиха, че на място има доставени тестове. Пристанището беше отворено за няколко часа, след това френските власти отново го затвориха. Сега допускат само леки коли”, разказа Мария - една от бедстващите българки.

 

 

Тя сподели, че сънародниците ни се опасяват, че дори и да си направят тестове и те да са отрицателни, няма да успеят да стигнат до границата за 72 часа. Това е допустимото време за валидност на резултатите.

 

 

„Трябва да отидем до лаборатория, която е на 30 мили от нас, и да се върнем. Тестовете струват над 150 паунда на човек. Тук сме от четири дни. Трафикът е ужасен. Има българи, които са опитали да минат с тестове, направени в срок. Казали са им, че изследванията са фалшиви и са ги върнали. Има такива, които вече пътуват към България, без да са им искали резултати от тестове. Други твърдят, че във Франция им се правят тестове на място”, разказа Мария.

Тя обясни, че храна и вода си купуват сами, и то само, когато магазините работят. Ограничен е достъпът им и до тоалетна. На място и днес се провеждат демонстрации. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.