Вижте коментара на председателя на здравната и социална комисия в СОС д-р. д.м.н Антон Койчев

„Ивермектин“ е познат на медицинската общност у нас и, въпреки че той е противопаразитен препарат, се включва в протоколите за лечение на COVID-19. Счита се, че лекарството помага в началните етапи на болестта. Трябва да се поясни, че ситуацията е динамична и че няма единен протокол за лечение на коронавируса. Такъв ще има след четири-пет години". Така председателят на здравната и социална комисия в Столичния общински съвет д-р. д.м.н Антон Койчев коментира пред kmeta.bg медикаментите, с които се лекува коронавируса.

Той допълни, че това лекарство се използва отдавна за лечение на краста, но дава резултати и при COVID-19 . Койчев припомни, че „Ремдисивир“, който е разработен за лечение срещу ебола, също е включен в протоколите за лечение на вируса, но не помага във всички случаи.

Шефът на здравната комисия в Столичния общински съвет заяви, че въпросът с ваксините е каква ще е ефективността им върху големи групи от хора, а не само върху тези, върху които са извършвани клиничните проучвания.

Проф. Иво Петров: Ваксините ще спасят милиарди хора

Изпитанията са правени върху десетки хиляди хора, но когато тя започне да се прилага масово, става думи за милиони души. Според Койчев РНК -ваксините са най-модерните, защото вкарват директно частици от РНК и се изработва имунитет.

Аденовирусните ваксини са друг тип – аденовирусът се използва като транспортно средство, вкарва се частичка от мембраната на шипа на коронавируса в клетъчната мембрана и пак се изработва имунитет. РНК-ваксините са доста осигурени откъм странични ефекти, защото не се засяга ДНК-то на човека, каза Койчев. Той уточни, че за различните ваксини има изисквания за реимунизация, за да се осигури продължителност на  ефекта. Това означава, че между 19-ия и 21-ия ден се прави втора имунизация.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.