"Тези споразумения обикновено продължават години", казва Джоел Гроган от университета „Мидълесекс“

Като общо правило, след приключване на всякакъв вид търговско споразумение, е необходимо то да бъде ратифицирано. Това е процес, който обикновено е доста дълъг, макар че с Brexit е малко по-различно, съобщава „Евронюз“.

"Тези споразумения обикновено продължават години, средно 3-4 години само преговори и след това обикновено още две години за изпълнение. По отношение на Brexit преговорите се водят в продължение на една година, през преходния период, Ратификацията ще бъде извършена за по-малко от месец и прилагането почти автоматично. Това създава някои правни проблеми”, обяснява Джоел Гроган от университета „Мидълесекс“ в Лондон.

СЛЕД КРАЙНИЯ СРОК: Преговорите между Великобритания и ЕС продължават

Ако бъде постигната сделка за Brexit, тя ще бъде подписана от главния преговарящ на ЕС Мишел Барние, след което одобрена от 27-те лидери на ЕС в Европейския съвет, преведена на официалните езици на ЕС и ратифицирана в Парламента. Процес, който евродепутатите потвърждават, отнема много време. Затова се опасяват, че това няма да е възможно преди 31 декември.

"Няма автоматично да одобряваме споразумение между ЕС и Великобритания. Ще го обсъдим сериозно, ще оценим съдържанието му и след това ще вземем решението си, което също отнема време. Демокрацията се нуждае от време. Напълно защитавам интересите на Европейския парламент в това отношение", каза Манфред Вебер, лидер на Европейската народна партия.

СЛЕД BREXIT: Постигането на споразумение е все по-малко вероятно

Източници от общността съобщиха, че предстои подписването на споразумение за предотвратяване на тежка раздяла в края на декември, но все още има пречки като риболова, който се превърна в основната подпорна стена между двете страни.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

Източник: БГНЕС