Много страни отчитат тревожен ръст на новозаразените

Кампанията за ваксиниране срещу COVID-19 продължава в цяла Европа, а и не само. На този фон обаче много държави отново отбелязват тревожен ръст на новите случаи.

Великобритания продължава да отчита сериозен ръст на заразените с COVID-19. Броят на новите случаи за денонощие надмина за пръв път прага от 40 хиляди. Тенденцията е изключително тревожна особено на фона на новия щам на коронавируса.

ЕК купува нови 100 милиона дози ваксини на Pfizer

„Мнозина от нас изгубиха членове на семействата си, приятели, колеги…В един момент от годината, когато обикновено празнуваме, мнозина естествено се чувстват уплашени, обезсърчени и уморени. И ето ни отново в окото на бурята с втора коронавирусна вълна, която помита Европа и тази страна“, заяви ръководителят на Националното здравеопазване Саймън Стивънс.

Междувременно и броят на заразените с COVID-19, настанени в болници във Великобритания, надхвърли пиковите стойности от първата вълна.

Починалите в Русия от коронавируса вероятно са три и половина пъти повече, отколкото беше обявено досега. Държавната статистика обяви, че общо починалите в страната от януари до ноември са с близо 230 хиляди повече в сравнение със същия период на миналата година. Над 81 процента от тази увеличена смъртност се дължи на Ковид-19, обяви вицепремиерът Татяна Голикова. Това означава, че 186 хиляди руснаци са починали от вируса в този период. Официалните данни обаче са за 55 хиляди жертви. В момента тече доброволна кампания за ваксиниране, но все още много руснаци не смятат да се ваксинират.

„Ще почакам, не знам. Трябва да питам лекаря ми. Имам добра имунна защита“, смята Валентина Иванова от Москва.

Турция възнамерява да произвежда руската ваксина Спутник V

Москва е обявила повече от три милиона заразени от началото на пандемията, но ниският брой смъртни случаи озадачаваше учените. Междувременно, създателят на руската ваксина Спутник V обяви, че комбинацията й с тази на АстраЗенЕка може да осигури защита от коронавируса в продължение на две години.

Обратно в Брюксел, от  Европейската агенция по лекарствата обявиха, че не се очаква одобрение още през януари на ваксината срещу COVID-19 на фармацевтичната компания Астра Зенeка и Университета в Оксфорд. До този момент дори не е постъпило искане за одобрение. Очакванията за тази ваксина са големи, заради ниската й цена и съхранението, което не изисква толкова ниска температура.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.