Времето за доставка не е определено, съобщи Урсула фон дер Лайен

Европейската комисия (ЕК) обяви намерението си да закупи допълнителни 100 милиона дози ваксини от консорциума Pfizer и BioNTech, с което общият брой дози, закупени от ЕС, стига до 300 милиона. Времето за доставка не е определено, съобщи ТАСС, цитирайки ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

ДЕЙСТВИЕТО НА ВАКСИНИТЕ: Какво прави втората доза задължителна?

"Взехме решение да закупим допълнително 100 милиона дози ваксини на Pfizer. Така че ще доведем дозите на тази ваксина за ЕС до 300 милиона. И още ваксини предстоят!", написа тя в Twitter.

Първоначалният договор на Европейската комисия за предварителната поръчка на ваксината на Pfizer беше формулиран така - Европейската комисия поръчва 200 милиона дози с право да разшири поръчката с още 100 милиона. Доставките на първите 200 милиона дози трябва да приключат до есента на 2021 година. Няма налични данни за времето на доставка на допълнителните 100 милиона дози.

Европол: Има опасност от измами с ваксината срещу коронавирус

Общо ЕК е подписала шест договора за доставка на ваксини с различни западни фармацевтични компании. Ако всички те завършат разработката на ваксините и ги сертифицират в ЕС, общността може да очаква да получи общо до 2 милиарда дози през следващите две до три години. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

Източник: БГНЕС