Седем души загинаха, а десетки бяха ранени при мощния трус от 29 декември

В района на град Петриня в Централна Хърватия, който бе ударен от земетресение с магнитуд 6,2 на 29 декември, са регистрирани 376 труса, от които 109 през последните два дни, съобщи днес Загребският факултет по геофизика, цитиран от агенция Хина.

В Хърватия вторичните трусове не спират

Първото земетресение в района на Петриня е регистрирано в 06:28 ч. на 28 декември с магнитуд от пета степен по скалата на Рихтер. Най-силният трус, засегнал Петриня, Глина и Сисак, стана в 12:19 ч. на 29 декември, с магнитуд от 6,2.

На 31 декември в района бяха засечени 265 труса с магнитуд над 1 по скалата на Рихтер.

69 земетресения са регистрирани на 1 януари, а още 40 са засечени до 14:00 ч. местно време днес, информира Загребският факултет по геофизика.

Ден на траур в Хърватия в памет на жертвите на мощния трус

Седем души загинаха, десетки са ранените. Бяха нанесени огромни разрушения при земетресението на 29 декември, което разтърси района на Петриня, на 50 км южно от столицата Загреб. Днес в Хърватия е ден на траур в памет на жертвите.

СЛЕД ЗЕМЕТРЕСЕНИЕТО В ХЪРВАТИЯ: Няма пострадали българи, щетите са огромни

България помага на Хърватия със 100 000 евро

ВСИЧКО ЗА МОЩНИЯ ТРУС ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

Източник: БТА