Жертвите на труса, сред които и 12-годишно момиче, са седем

Над сто вторични труса са регистрирани в Хърватия след земетресението вчера. По последни данни пострадали са повече от 20 души, загиналите са 7. Продължава издирването на оцелели под развалините на сградите. Няма пострадали български граждани.

По официална информация в град Петриня живеят над 70 000 души. Днес всеки втори е без дом.

„Нищо не остана от семейството ни, няма живот. Какво ще правим? Само Бог знае и само той може да ни помогне. Имам 91-годишна баба, която е неподвижна. Аз прекарах нощта в колата”, разказва Мира Злонога - жител на Майски Поляне.

„Не е известно колко хора се издирват, защото територията не е достатъчно урбанизирана и там живеят много възрастни. Борбата продължава”, посочи българката, живееща в Хърватия Катя Койчева.

Мощно земетресение в Хърватия, има жертви (ВИДЕО+СНИМКИ)

Първата помощ за пострадалите пристига часове след труса, разказва още Катя.

„Пренасят голяма част от ранените с хеликоптер в Загреб, защото болницата в Сисак не може да се използва. Много хора с хотели помогнаха, като дадоха възможност в тях да се настанят семейства”, каза още българката.

По-малко от денонощие след земетресението хората в Хърватия вече събират най-нужното за пострадалите.

„Те се организират сами - с лични средства, с коли, който с каквото може да помогне. Храната е това, което най-често трябва. Нужни са още строителни материали и средства за хигиена”, добави българинът в Хърватия Павел Пенев.

Паника все още има, признават Катя и Павел. Най-страшно е било, докато се възстановят комуникациите.

„Чрез дружеството за Хърватско-българско приятелство успяхме да идентифицираме българин, живеещ в Сисак. С него е установен контакт. Той е добре, не е пострадал, а домът му е в относително добро състояние”, съобщи посланикът на България в Хърватия Генка Георгиева.

ПРИ ЗЕМЕТРЕСЕНИЕТО: Жена е родила здраво бебе в Сисак

Още вчера Хърватия поиска помощ от Европейския съюз и тя не закъсня.

„Най-голяма нужда има от това да се приберат хората, да има къде да се подслонят. В Петриня, Сисак и околностите по-голямата част от сградите са неизползваеми. От една страна, държавата е предоставила необходимите помещения, от друга - днес очакваме да пристигне и първата пратка с контейнери, които са пригодени за живеене”, посочи Златев.

България също помогна. Още утре за Хърватия тръгва тир с минерална вода. В понеделник ще отпътува още един.

„Отпускаме 100 000 евро първоначална помощ. Взехме решение средствата да се насочат целево за две емблематични сгради, които са свързани с българската история. Първата е Горноградската гимназия, а другата е на Хърватската академия на науката и изкуствата”, каза министърът на външните работи Екатерина Захариева.

В знак на солидарност, тази година в нито една община в Хърватия няма да има празнична заря. Средствата за това ще бъдат пренасочени към пострадалите региони.

ЕС задейства механизма за гражданска защита в помощ на Хърватия

Малко повече от денонощие, след като трус от 6,4 по Рихтер удари Хърватия, земята там продължава да се люлее. 

„За съжаление, трусовете вече са над 100 и част от тях са доста силни. Това е съвсем естествен ход на сеизмичния процес - бавно затихване. Днес от сутринта има два труса - единият с магнитуд 4.7, а другият 4.8. Това е доста силно на фона на вчерашното земетресение. Те са довършили ужасната картина, която виждаме”, коментира директорът на Института по геофизика, геодезия и география към БАН проф. Николай Милошев.

Той посочи, че има теоретична опасност България да се разлюлее.

„Ние сме една плоча, но разстоянието е много голямо. Това е една хипотетична възможност, която не трябва да ни кара да смятаме, че сме защитени. В България рано или късно ще се случи земетресение така, както стана през 2012 г. в Перник и през 1986 г. в Стражица. Трябва да сме подготвени за това. Нормативната уредба в България по отношение на строителството е много добра. Тя ще осигури сеизмичната устойчивост на сградите. Друг е въпросът до каква степен тя се спазва”, добави още проф. Милошев.

ВСИЧКО ЗА МОЩНИЯ ТРУС ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.