Сред загиналите са 12-годишно дете и 20-годишен младеж

Мощно земетресение удари Хърватия. Трусът беше с магнитуд от 6,4 по Рихтер и разлюля района на Загреб по обед. До момента се съобщава за седем жертви, включително едно дете. Ранените са над 20. Съобщава се и за много разрушения.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Силно земетресение в Гърция

Потвърдена е смъртта на 12-годишно момиче. Загинал е и 20-годишен мъж от село край Глина, съобщава информационният сайт „Индекс”, цитиран от БТА. Той е бил затрупан под развалините на къщата си, потвърждава кметът на населеното място пред сайта „24сата”.

Това е второто силно земетресение в района за последното денонощие. Вчера беше регистриран магнитуд от 4,9 по Рихтер, като епицентърът беше съвсем близо до днешния.  Трусът е усетен и в съседна Словения, където атомна централа беше спряна като мярка за сигурност.

24 часа след силното земетресение, което разлюля района на Загреб, нов, още по-силен трус удари Хърватия. Град Петриня, който и днес се оказва в епицентъра му, рухва. Кадрите със спасяването на дете за минути успяват да обиколят света.  За съжаление друго дете губи живота си под руините на Петриня. По първоначална информация това е момиче на 12 години.

 

 

„Градът е практически сринат. И в момента се изкопават хората. Има и едно загинало дете, предполагам, че ще има доста пострадали хора”, обясни посланикът на България в Загреб Генка Георгиева.

 

 

Близо до епицентъра на труса отново е семейството на футболиста Ваня Джаферович. Свързваме се с него минути след земетресението.

„Беше доста по-силно сега. Вчера беше към 5-6 секунди. Сега поне 30 секунди. В смисъл имаше първоначално 10-15 секунди, които бяха наистина много силни, изпопадаха нещата в къщата. Ние бързо се съвзехме и излязохме навънка...като излязохме навън, имаше паднали покриви, неща, тухли, сега по-старите сгради със сигурност ще имат. Не знам катедралата в Загреб как е”, каза той.

 

Земетресението край Загреб – разказ от първо лице

В Петриня ток и комуникации няма, а хиляди правят отчаяни опити да се свържат с близките си. Трусът е усетен много силно и на границата между Хърватия и Словения, разказват наши сънародници .

„Доста страшниччко си беше, сградите взеха да се тресат, отдолу, все едно под краката ти бучи. И всички, които бяхме тук, бягахме навън естествено. Няма какво да правиш, като се има предвид, че вчера сутринта пак ни тресе и си е доста страшно”, сподели Иванка Касавълчева - работник в Хърватия.

 

Атомната централа в Словения беше изключена превантивно. Във втория по-големина град  - Марибор земетресението се усеща много силно. Екипът на местната телевизия се евакуира от сградата, а програмата продължава на запис, разказа за NOVA журналистът Матей Коросек.

 

 

„Всичко започна да се тресе в нашия офис, компютрите, масите. За това трябваше да евакуираме сградата си за безопасност. Имаше и недостиг на електричество в цялата страната, за това излъчвахме с генератор, много хора останаха без ток за около час, защото атомната електроцентрала е в Южната част на Словения, а там трусът се усети много силно”, сподели той.

В Словения няма данни за жертви, но страхът  в хората е голям. От началото на тази година това е трето земетресение в региона. Трусът от днес е най-силният досега.

От МВнР съобщиха, че няма данни за пострадали български граждани. Властите извършват оценка на материалните щети. Земетресението е усетено също в Сърбия и Босна и Херцеговина и Словения. 

Силно земетресение разлюля Хърватия (ВИДЕО+СНИМКИ)

 

 

 

 

 

 

ВСИЧКО ЗА МОЩНИЯ ТРУС ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.