Срещу него са повдигнати 18 обвинения, включително кражба на класифицирана информация

Британски съд отказа да екстрадира основателят на скандалния сайт „Уикилийкс” Джулиан Асандж в САЩ, съобщава Би Би Си. Съдия в Лондон отхвърли молбата на Вашингтон, заради опасения за психичното здраве на австралиеца.

 

 

49-годишният Асандж е издирван от американското правосъдие заради публикуването на хиляди страници с класифицирани документи през 2010 и 2011 година. Вашингтон твърди, че изтичането на информация е грубо нарушаване на закона и е довело до застрашаването на човешки животи. Според основателя на сайта „Уикилийкс” обаче обвиненията срещу него са политически мотивирани.

Повдигнаха още обвинения на Джулиан Асандж

Американските власти обявиха, че ще обжалват решението на съда в Лондон. Ако бъде осъден Асандж е заплашен от присъда от 175 години затвор, съобщават неговите адвокати. Според американското правителство обаче присъдата му най-вероятно ще бъде между 4 и 6 години. Срещу него са повдигнати 18 обвинения включително за заговор за проникване в базите с данни на американската армия с цел да се придобие чувствителна секретна информация, свързана с военните действия в Афганистан и Ирак. Според американското обвинение изтичането на тази информация е застрашило човешки животи.

 

 

Швеция прекратява разследването срещу Джулиан Асандж

Асандж, обвинен в сексуален тормоз и изнасилване в Швеция през 2010 г., се укриваше от юни 2012 г. в еквадорското посолство в Лондон от страх от екстрадиция в скандинавската страна. На 11 април 2019 г. той беше задържан по искане на САЩ. Съд в Лондон го призна за виновен за нарушаване на условията на гаранцията и го осъди на 11 месеца, които излежава в затвора „Белмарш”.

 

 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.