Редица въпроси за доставките от Острова след BREXIT

След като BREXIT практически влезе в сила, настана пълно объркване, дали и как ще можем да пазаруваме онлайн от Острова. Защото през последните години много българи се възползваха от по-ниските цени в британски сайтове.

Шотландия се надява да се присъедини към ЕС като независима

Официалният развод на Великобритания и Европейския съюз е на крачка да сложи край на по-изгодното пазаруване на стоки от Острова. Причината е, че към цената на всяка покупка освен доставка, ще се начислява и мито и ДДС, защото Англия вече се води трета страна за България.

Оскъпяването не спира до тук. Дори и при нулева ставка на митото, всяка една стока на стойност над 30 лева ще подлежи на т.нар митническо представителство. Съответно ще трябва да бъде декларирана и това носи със себе си документални формалности, които също струват пари.

А за справка – по данни на Британските пощи 45 на сто от международните колети са за държави в Европейския съюз.  У нас внасяме предимно дрехи и играчки.

Христина е управител на магазин за детски дрехи, които внася предимно от Великобритания. На старта на новата година замразява поръчките си заради неясните правила за доставки на стоки от Острова след BREXIT.

„Все още няма конкретна информация. Дори фирмите, с които работим все още нямат конкретна информация какво и как ще се случва. Ще се изискват един куп документи“, разказва Христина Иванова, управител на магазин за детски стоки.

Така Христина няма отговор въпросите на клиентите си.

„Задават въпроси дали ще има доставки, дали ще има отражение в цените, как ще стават поръчките оттук нататък. Въпросът е, че ние не можем да отговорим“, добавя тя.

Обединеното кралство напусна Европейския съюз

Замразяване и на доставките чрез посреднически фирми, от които се възползват хиляди българи вече няколко години.

„Спрели сме да приемаме пратки в депото в Англия, защото можем да се окажем в ситуация, в която ще натрупаме количество пратки на наши клиенти и няма да успеем да ги превозим до България“, обясни Димитър Димитров, служител във фирма за асистирано пазаруване от Англия.

Притесненията на компаниите са, че неясната и по-сложна доставка ще сложи край на работата им с Острова. А от там – и до край на евтиното пазаруване от английски сайтове.

„Загубите са, че ще трябва да приключим работа с Великобритания и няма да можем да доставяме стоки оттам. Цената и ДДС ще станат доста високи, което за потребителя няма да е изгодно и ще се намират продуктите от други страни в ЕС“, добавя Димитър.

Дори и след като се изчистят въпросителните след BREXIT, покупката на стоки задължително ще означава и документи от митница.

Какво се променя за българите след Brexit?

„Тъжното е, че в крайна сметка в логистичния процес от Англия се появява една институция, която никога не е носила стойност. Винаги  митницата е носила проблем от гледна точка, че това струва скъпо и създава пречка и губи време“, казва Веселин Стоянов, управител на транспорно-логистична компания.

А най-засегнати потребителите – свикнали да пазаруват дрехи и всичко за дома от Англия.

„Някой досега ако си е купувал за 100 евро палто от Англия, да се окаже, че има около 20% митнически формалности, освен това трябва да плати и 20% върху общата стойност и поскъпването може да дойде около 50%. Тоест колкото по-малка е пратката толкова процента на митническата услуга плюс ДДС ще надхвърля 50-те процента“, добавя Веселин.

Ще стане ли Великобритания  неизгодна зона за пазаруване, предстои да разберем в следващите дни.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.