Дотогава остава забраната да се пътува между областите

В Италия националната карантина се удължава до 15 януари. Дотогава ще бъде в сила и забраната за придвижване между 20-те области  на страната, освен по работа и здравословни или други неотложни причини.

Сегашните мерки срещу COVID-19, който изтичаха на 6 януари, когато е последният ден от коледните и новогодишни празници, се заменят от нови правила, които влизат в сила от 7-и до 15-и този месец. След това, съобразно коефициента на разпространение на заразата, правителството ще излезе с нов декрет.

След дълги дебати правителството реши мерките от 7 до 15 януари да се тълкуват като мост към следващия декрет. Дотогава остава забраната да се пътува между областите. Без този уикенд, магазини и заведения ще работят до 18 часа, а вечерният час остава от 22 до 5 часа сутринта.

Откриха хиляди мъртви птици по улиците на Рим (СНИМКА+ВИДЕО)

Излизането от вкъщи ще става пак с декларация и по уважителна причина. Може да се ходи на гости, но не повече от двама души с до две деца до 14-годишна възраст.

Учениците от гимназиалния курс ще се завърнат в училище, не в четвъртък, а от 11 януари. В област Кампания дистанционното обучение ще продължи до 25 януари, а във Венето, Фриули-Венеция Джулия и Марке - до края на този месец.

До момента срещу COVID-19 в Италия са ваксинирани близо 180 000 души, голяма част от които -  медицински персонал.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.
Източник: БНР