За това предупреждават от Планинската спасителна служба

В Пирин опасността от лавини остава висока. Днес обаче се размина без извънредни акции в планината. Спасителите пресмятат, че за последното си излизане вчера, когато спасяваха сноубордист от лавина, ще получат общо всички 724 лева.

Как протече спасителната акция за затрупан сноубордист?

И днес забранените зони за ски и сноуборд над Банско се напълниха с търсачи на силни усещания. „Карам извън пистите, защото това е неповторима свобода, в пълния смисъл на думата „свобода”. Снегът е прекрасен, много е вълнуващо и всичко започва да изглежда просто перфектно. Това каране просто те прави щастлив. Да, определено е опасно, но ако притежаваш достатъчно техника и се доверяваш на точните хора, няма проблем”, казва Лий от Ирландия.

Проблем обаче винаги може да изскочи - дори и пред най-подготвените.

Издирвателната операция в планината струва точно 724 лева. Това е официален ценоразпис, който обаче е приет през 2000 г. Оттогава насам много рядко парите покриват всички разходи по подобни операции.

724 лева ще струва и издирвателната акция за 25-годишния сноубордист, който вчера се озова блокиран от лавини в района на Дамянишката долина. Той обаче е бил със застраховка и така парите планинската служба ще чака не от самия него, а от застрахователна компания.

Спасиха сноубордист след лавина в Пирин (ВИДЕО)

„Самото спасяване струва страшно голям ресурс, техника, хора и т.н. Това не е нещо ново, но просто трябва да се мисли и хората да бъдат малко по-отговорни както към своя живот, така и към живота на спасителите, които трябва да ги спасяват в ситуация”, казва Наско Уков от ПСС Банско.

Законът не предвижда глоби за хората, които излизат извън обхвата на пистите.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.