Вижте кой ще отнесе санкцията

Глоби ще бъдат наложени заради мъжкото хоро в Калофер. Това обяви областният управител Дани Каназирева.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Ако бъде доказано, че хорото е организирано от администрацията, то и санкцията ще бъде за нея. Ако - не, глобен ще бъде кметът като физическо лице. Глобата ще е между 1000 и 2000 лева. Тече проверка на Районната здравна инспекция.

ВЪПРЕКИ ЗАБРАНИТЕ: Калоферци извиха хоро в ледените води на Тунджа (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Уважавам традициите. Неведнъж съм присъствала и в Калофер на днешния ден. Но ситуацията, в която сме, е различна. Правилата са еднакви за всички и трябва да се спазват”, заяви Каназирева. И допълни: „Заповедта на здравния министър е ясна, решението на Областния щаб - също. Когато има масови мероприятия, кметът и общината отговарят да няма масови струпвания и за носенето на предпазни средства. Ще бъде съставен акт за неспазване на противоепидемичните мерки”.

Хиляди спасяваха Богоявленския кръст в цялата страна (ГАЛЕРИЯ)

Ще се преценява дали глобата ще се наложи на кмета – 1000 лева, или на администрацията – 2000 лева. Засега кметът отрича организацията да е на местните власти. Каназирева не отговори дали ще има глоби за всеки един участник в хорото, който може да бъде установен.

Областният управител подчерта, че преди ритуала в Пловдив всички участници са минали антигенни тестове - общо 68.

 

 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.