По-рано днес Португалия удължи извънредното положение до 15-ти януари

Поглед към ситуацията с пандемията в Европа и по света. Испания все още не въвежда обща карантина, въпреки очаквания през следващите седмици сериозен ръст на новозаразените. На този фон редица европейски държави удлъжиха извънредното си положение, а китайската провинция Хубей, от където първо тръгна COVID-19, отново е под строга карантина.

Ситуацията в сферата на здравеопазването в Испания продължава да предизвиква огромно безпокойство, а следващите седмици ще са сложни. Въпреки това правителството не предвижда въвеждането на нов национален локдаун. В това беше категоричен ресорният министър Салвадор Иля, допълвайки, че действащите вече мерки са достатъчни за противопоставяне на заразата. Страната, която беше ударена особено тежко от първата вълна на пандемията, все още не може да се съвземе напълно от въведената през пролетта карантина - една от най-строгите в света.

В същото време часове след като ЕС одобри ваксината на "Модерна", Мадрид заяви, че ще получи 600 000 дози от нея през следващите 6 седмици. По думите на здравния министър имунизацията в някои региони върви по-бавно спрямо други, но това щяло да се промени до дни.

Великобритания одобри и ваксината на Оксфорд и "Астра Зенека"

"Относно стадния имунитет трябва да кажа, че нашата цел до лятото гоним определен процент на ваксинирани хора. Данните сочат, че до тогава това ще е напълно възможно", каза Салвадор Иля, министър на здравеопазването на Испания.

В съседна Италия от днес учениците от началните и прогимназиалните класове се връщат в училище. Гимназистите ще сторят това в понеделник, но само при 50% запълнени класни стаи.  А заради ново покачване на новозаболелите, унгарските власти възнамеряват да удължат срока на дистанционното обучение за най-големите след понеделник, когато децата трябваше да се върнат присъствено.

По-рано днес Португалия удължи извънредното положение до 15-ти януари, след като само за денонощие новите случаи на заразени достигна връх от над 10 000 души. Въведените в момента мерки включват нощен полицейски час, а в много общини и полудневна карантина. Чехия също удължи срока на мерките си до 22 януари. В сила остава забраната за събиране на повече от двама души на едно място, както и нощният полицейски час.

В същото време 11 милионен град в китайската провинция Хубей, от където първо тръгна COVID-19 е под нов локдаун, макар новите случаи на болестта да са едва 51 за денонощие. И Япония обяви едномесечно извънредно положение в столицата Токио и три съседни префектури, за да възпрепятства разпространението на коронавируса, след като новите случаи достигнаха рекордните 7000.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.