Това е вторият препарат в страната след този на Pfizer и BioNTech

Великобритания стана първата страна в света, която одобри ваксината срещу коронавирус на компанията „Астра Зенека” и Оксфордския университет. Това е вторият препарат срещу заразата, на който местният регулаторен орган дава зелена светлина след този на Pfizer и BioNTech. Новината беше приета изключително позитивно на Острова на фона на нов рекорд от новозаразени с COVID-19.

Около 600 000 британци са си поставили ваксина срещу COVID-19, откакто в началото на месеца властите одобриха първия препарат на компаниите Pfizer и BioNTech.  

Появата на втора ваксина – на британско-шведката „Астра Зенека” и Оксфордския университет, ще позволи повече желаещи да се имунизират, тъй като тя е  по-евтина и по-лесно съхраняема. Медикаментът ще се поставя в две дози, като между тях трябва да са минали между  4 и 12 седмици.

„Поръчали сме достатъчно ваксини, за да имунизираме с две дози цялото население на Великобритания. От препарата на „Астра Зенека”очакваме да получим 100 милиона дози, в допълнение на вече поръчаните 30 милиона от Pfizer”, обясни министърът на здравеопазването на Великобритания Мат Ханкок.

Резултатите от клиничните изпитания показаха, че препаратът е ефективен при около 70% от случаите. За сравнение Pfizer претендира за 95 на сто ефективност. Медиите и политиците на Острова определиха идването на втора ваксина като повратен момент, който ще доведе до желаната от властите масова имунизация и връщане към нормален начин на живот. Очакванията са още от следващата седмица до два милиона пациенти ще могат да получат първа доза от който и да е от двата производителя.

„Приветствам изключителната новина, че „Астра Зенека” вече пускат своята ваксина във Великобритания. Това дава надежда на милиони хора както в нашата страна, така и по света”, заяви министър-председателят Борис Джонсън.

Правителството отпусна още 125 млн. лв. за ваксини срещу COVID–19

Добрата новина идва на фона и на лоша. Здравните власти отчетоха втори пореден ден с рекорден брой нови случаи на коронавирус за едно денонощие – над 53 000, както и над 400 починали. През последните седмици ситуацията се влоши на фона на открития първо на Острова  нов, по-силно заразен щам на вируса.

Великобритания е сред държавите в света с най-голям брой желаещи да си поставят ваксината. Около 77% са отговорили положително на въпроса дали биха се ваксиринрали срещу COVID-19. В Европа я следват Италия и Испания, а Франция се оказа най-скептична, като едва около 40 на сто от анкетираните са заявили, че искат да се имунизират.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.